Så ska du göra när din fastighet sjunker

Att åtgärda sättningsskador med hjälp av pålning innebär ofta en stor kostnad och väsentliga störningar. Geobear arbetar med en geopolymerteknik som kan åtgärda sättningsproblem genom små hål i marken - utan att störa produktionen för en verksamhet.
– Direkt efter ingreppet ser man resultat, som att dörrar går att öppna igen eller att sprickor i väggarna försvinner, säger Nicklas Bosäter, Head of Commercial Sales på Geobear.

Det är inte ovanligt att hus eller andra konstruktioner börjar sjunka med tiden. Det beror oftast på att de byggts på mark som inte har optimala förutsättningar. I Sverige har vi exempelvis mycket jord med hög lerhalt, vars bärighet kan förändras över tid och gör att byggnaden sjunker successivt.

– Sättningsskador kan leda till fönster som kärvar, att det uppkommer sprickor i väggarna eller glipor mellan lister och golv. Det är något man enkelt kan åtgärda, men många andra metoder kräver störande ingrepp till hög kostnad, säger Nicklas Bosäter, Head of Commercial Sales på Geobear.

Injektion som lyfter huset
I stället för att använda traditionella stålpålar använder sig Geobear av avancerade geopolymer, vars koldioxidavtryck i jämförelse med pålning är cirka 34 procent lägre. Metoden kan åtgärda sättningar, underminerad mark för fastigheter, stabilisera industrigolv samt omgivande ytor och infrastruktur. Genom att borra hål stora som en gammal tioöring i det drabbade området och injektera ett speciellt framtaget material som härdar kan en åtgärd göras på dagar i stället för veckor eller månader.

– Materialet expanderar och fyller ut alla tomrum, även i lerjordar, och härdar på minuter. Metoden anpassas efter projektets förutsättningar, materialen är helt miljösäkra och kan schaktas bort och sorteras som byggavfall. Arbetet kräver ingen schaktning, orsakar inga vibrationer och ofta kan vi injektera utifrån för minimala störningar. Fastighetsägaren eller hyresgästerna behöver därför inte fundera på att lösa något annat boende under arbetets gång.

Läs mer här

Geobear har utvecklat geopolymer metoden sedan 1983 med verksamhet i Sverige, Finland, UK, Polen, Kina och USA. Den är mycket beprövad samt tids- och kostnadseffektiv vid sättningar i fastigheter eller infrastruktur samt vid markförstärkning.

010-145 50 15

Läs mer här