Foto: Ehandel.se

Klimatnytta och ekonomisk lönsamhet när produkter får ett andra liv

Går det att förena ekonomisk lönsamhet med klimatnytta? Svenska GIAB som kallar sig ”experter på återbruk” lyckas med detta. Genom en digital plattform räddar de produkter till ett andra liv och pushar företag att bli cirkulära.

Företaget GIAB vinner mark med sin process och digitala plattform som hjälper företag att implementera cirkulär ekonomi i sin verksamhet. Affärsidén är att omvandla det som ses som avfall till produkter som kan säljas på nytt.
– Vi har sedan starten haft ett brinnande intresse för cirkulära affärsmodeller. Detta resulterade i att vi bygger ett system för att hantera produktflöden med full spårbarhet. Plattformen möjliggör också inhämtning av data kring koldioxid- och avfallsbesparingar som företagen kan använda i sin hållbarhetsrapportering, säger Christian Jansson, vd och medgrundare.
Genom insamling, rekonditionering, up-cycling och reparation återbrukar GIAB trasiga produkter som lämnats in till försäkringsbolag, IT-utrustning från kontor samt returnerade och reklamerade varor från e-handeln som annars eventuellt hade slängts eller återvunnits.

Det senare kallas Re:Commerce, en tjänst som används av företag som CDON, Babyshop och Bauhaus. De återbrukade produkterna skickgraderas och säljs sedan via kundens sajt, GIAB:s försäljningskanal Returhuset eller externa sajter för begagnathandel.
– GIAB är en ”one stop shop” för återbruk. Vi kan ta ett helhetsansvar för företagens eftermarknad och sköta allt från reklamationer till kunddialoger. Det här benet av vår verksamhet har vuxit explosionsartat de senaste åren, säger Jon von Knorring, affärs- områdeschef för Re:Commerce.

GIAB förenar klimatnytta och hållbarhet med ekonomisk lönsamhet. De senaste sex åren har företaget haft en stark tillväxt. Marknaden man adresserar har stor potential – i EU genomförs tre miljarder returer årligen.
Hållbarhetschefen Matilda Jarbin, vd:n Christian Jansson och affärsområdeschefen Jon von Knorring har stora planer för GIAB.
– Vår resa har bara börjat. Vi siktar på att göra en börsnotering i år så att vi kan stärka marknaderna i Sverige och Norge, och på sikt etablera oss i Finland och Danmark. Vi har sett att vår affärsmodell är skalbar och är nu redo att ta nästa steg, säger Christian Jansson.

Bolaget grundades 2012
Omsättning 203 miljoner kronor (2020)
Antal anställda: Cirka 100 stycken
Har siter i Staffanstorp, Stockholm och Oslo.
Expansion i Finland och Danmark under 2021

www.returhuset.se