Unik innovation ger bättre handhygien – och sparar tid

Varje år används cirka 100 miljarder engångshandskar. Användarna återfinns inom olika segment – inte minst inom hälso- och sjukvården. Svenska GloveU Hygiene Platforms vill revolutionera hanteringen av engångshandskar med en innovation som ska spara tid, förbättra hygienen och minska materialspillet.

– Läkare och tandläkare som vi har introducerat vår innovation för har reagerat väldigt positivt. De vill inte längre fippla med handskar när de vet att det finns en enkel lösning för detta, säger Jesper Berthold, vd på GloveU Hygiene Platforms.

Företagets innovation, GloveU DT100, är en maskin som automatiskt och på mindre än tre sekunder tar på användaren engångshandskar, utan att denne behöver nudda handskens utsida och kontaminera den. I dag slängs ett stort antal handskar inom vården på grund av korskontaminering, till exempel när personal råkar röra flera handskar i förpackningen.

”Fyller reellt behov”
Niclas Almquist som är COO på GloveU Hygiene Platforms menar att maskinen kan bidra till att minska antalet sjukhusförvärvade infektioner, alltså sjukdomar som sprids från patient till patient. I EU är den årliga kostnaden för sjukhusförvärvade infektioner sju miljarder euro. Infektionerna resulterar i 100 000 dödsfall. Bättre handhygien ses som en viktig pusselbit för att minska kostnaderna och eliminera dödsfallen.

–  Vår lösning kommer att fylla ett reellt behov på marknaden, konstaterar Niclas Almquist.

Tillverkningsstart 2023
Maskinen är utrustad med en molnmjukvara från Concrete IT, som ger GloveU Hygiene Platforms möjlighet att uppdatera mjukvaran, felsöka på distans och informera kunden när nya handskar från SafeDon behöver beställas. Planen är att kunderna ska kunna hyra GloveU DT100 och få tillgång till support och service genom en tjänst.

– Vi står nu inför att ta fram vår slutgiltiga prototyp. I maj 2023 kommer maskinen att börja tillverkas, men redan nu tar vi emot ordrar från aktörer som vill vara först på den här bollen, säger Jesper Berthold

GloveU Hygiene Platforms AB är ett innovations- och licensieringsbolag baserat i Stockholm. Bolaget samarbetar med Scanfil Åtvidaberg AB, Concrete IT and SafeDon för att utveckla produkten GloveU DT100 – företagets första automatiska handskpåtagningsautomat. Kontakt: info@gloveu.se

Läs mer på: www.gloveu.se