Tove Westling, global strateg på GoClimate

Tove, 42, bytte trendigt PR-jobb i London mot klimatarbete i Stockholm: ”Det ska vara enkelt att leva klimatsmart”

Tove Westling drev PR-byrå med fokus på mode i London i flera år innan hon valde att byta karriär och helt ägna sig åt klimatfrågor.
I dag arbetar hon på GoClimate, ett företag som erbjuder enkel klimatkompensation och uppmuntrar omställningen till ett mer hållbart samhälle.

Tove Westling är global strateg på GoClimate, där man arbetar med att bromsa klimatförändringarna genom att minska koldioxidutsläppen.

– Det är det som är kärnan. Förutom klimatkompensation genom certifierade klimatprojekt så jobbar vi mycket med beteendeförändring. Något som också är viktigt för oss är klimaträttvisa. Vi är övertygade om att social rättvisa är klimaträttvisa och det är nödvändigt i den här omställningen, säger hon.

Modebranschens konsumtionsideal skavde
Vägen från modebranschen till att jobba med klimatfrågan har inte varit spikrak för Tove. 2008 grundade hon den mode-inriktade PR-byrån VARG i London. Även om hon de senaste åren på PR-byrån ansvarat för dess hållbarhetsfokus och haft hand om kunder som Vestiaire Collective, en sajt för försäljning av second hand-mode, var det något med arbetsuppgifterna som skavde.

– Det jag gjorde var att uppmuntra till konsumtion. Även om de varumärken jag jobbade med i många fall gjorde ett fantastiskt hållbarhetsarbete, var upplägget överlag inte förenligt med mina personliga värderingar, säger hon.

När hon fick chansen att börja på GoClimate, och samtidigt sitta kvar på VARG som Sustainability Director och även där ägna sig åt frågor relaterade till klimatet, var valet enkelt.

– Även om jag varit väldigt inne på hållbarhet ända sedan VARG’s start för snart 13 år sedan så ville jag över till klimatsidan och jobba med den frågan renodlat. Jag ville hitta ett sätt att göra så stor klimatnytta som möjligt, säger hon.

Räkna ut ditt klimatavtryck – och börja kompensera
På GoClimates hemsida kan man snabbt räkna ut sitt koldioxidavtryck genom att svara på några enkla frågor om sin livsstil. Därefter kan man anmäla sig som månatlig bidragsgivare för att finansiera hållbara klimatprojekt världen över, som solcellsparker och vindkraftsanläggningar.

– Mitt eget avtryck är ungefär fem ton koldioxid per år, vilket är ganska långt under medelsvenskens avtryck på runt 9 ton. Men jag lever fortfarande ett oerhört bekvämt liv där jag fått långt mycket mer än jag valt bort. Genom mitt bidrag balanseras mina fem ton genom att inte släppas ut någon annanstans i världen, förklarar hon.

Att ta ansvar för sitt avtryck behöver inte vara dyrt. För en genomsnittlig svensk handlar det om 50 till 75 kronor i månaden. GoClimate arbetar också med att uppmuntra livsstilsförändringar för att leva mer klimatsmart och är tydliga med att deras tjänst är ett komplement till en klimatmedveten livsstil och inte en lösning i sig.

– I våra sociala medier-kanaler ger vi kontinuerligt tips för privatpersoner att utmana sig själva och göra förändringar sin livsstil. Det är lätt att känns sig liten och maktlös i den här klimatkrisen. Vi hoppas kunna ge våra medlemmar stöd och hopp genom att vara en del av vår community, avslutar Tove Westling.

Om GoClimate
GoClimate jobbar för att stoppa klimatförändringarna genom att hjälpa privatpersoner och företag att minska sina koldioxidutsläpp. Vi har alltid klimaträttvisa i åtanke och agerar med 100% transparens. Med vår prenumerationstjänst hindras antalet ton utsläpp din specifika livsstil innebär, från att släppas ut någon annanstans i världen.

Läs mer på www.goclimate.com/se