Tobias Agervald, vd på biotechbolaget Guard Therapeutics välkomnar ett utökat samarbete mellan akademi och industri för att snabbare och mer kostnadseffektivt ta fram nya läkemedelsbehandlingar.

Tar upp kampen mot akuta njurskador

Varje år drabbas miljontals människor världen över av akut njurskada, ett tillstånd där det saknas adekvat behandling. Biotechföretaget Guard Therapeutics utvecklar nya läkemedel med syfte att minska risken för att akuta njurskador uppstår hos flera olika patientgrupper.

Akut njurskada är en allvarlig komplikation som även kan leda till utveckling av kronisk nedsatt njurfunktion, med allt vad detta innebär i form av ökad sjuklighet och dödlighet, minskad livskvalitet och risk för framtida behov av dialysbehandling eller njurtransplantation.

Biotechföretaget Guard Therapeutics utvecklar läkemedel i syfte att både kunna förebygga och behandla akuta njurskador – ett område med stort medicinskt behov och där det i dag saknas specifik behandling. För närvarande pågår en global fas 2-studie hos patienter som genomgår öppen hjärtkirurgi och ytterligare en studie hos njurtransplanterade patienter planeras att starta inom kort.

Orsakas ofta av syrebrist i njurarna
Akuta njurskador kan drabba både tidigare helt njurfriska individer och patienter med redan nedsatt njurfunktion. Skadorna uppkommer ofta i samband med större kirurgiska ingrepp, men även vid till exempel organtransplantation eller allvarliga infektioner. En bidragande orsak till detta är ofta en försämrad cirkulation till njurarna, vilket leder till syrebristskador som njurarna är särskilt känsliga för.

Förebyggande åtgärder viktiga
Akuta njurskador observeras generellt redan inom loppet av timmar till ett par dygn efter den initialt utlösande orsaken till skadan. Detta anses vara en kritisk tidsperiod för att kunna förhindra att en skada uppstår efter till exempel en hjärtkirurgisk operation eller njurtransplantation.

– Med en förebyggande eller tidigt insatt behandling i relation till när skadan riskerar att uppstå ökar möjligheterna att kunna lindra eller helt förhindra både akuta och efterföljande kroniska njurskador, säger Tobias Agervald, vd på Guard Therapeutics.

Akuta njurskador med efterföljande allvarliga konsekvenser till följd av nedsatt njurfunktion, till exempel livsuppehållande dialysbehandling, är resurskrävande och kostar samhället mycket pengar.

– Det man kan göra för att förhindra eller lindra akuta njurskador förväntas bli väldigt resurseffektivt, säger Tobias Agervald.

Flexibla strukturer
Möjligheten att bedriva läkemedelsutveckling har förändrats och förbättrats mycket de senaste åren med nya tekniklösningar och Guard Therapeutics ser flera fördelar med att vara ett mindre biotechbolag.

– Som ett litet bolag är vi inte fast i rigida strukturer utan kan vara mer flexibla. Det händer väldigt mycket nu inom flera olika områden, processer effektiviseras och samarbeten utökas. Genom att jobba i delvis virtuella organisationer får vi en ökad tillgång till global expertis och resurser, säger Tobias Agervald.

Samarbete mellan industri och akademi
Läkemedelsutveckling är en komplex verksamhet som skiljer sig från akademisk forskning, men Tobias Agervald ser en stor potential i utökade samarbeten mellan akademi och industri, där alla arbetar för att snabbare och mer kostnadseffektivt kunna ta fram nya och innovativa läkemedelsbehandlingar inom områden med stora medicinska behov.

– Sammantaget gynnar detta både patienter och vårdgivare, och har en hög samhällsekonomisk nytta, avslutar Tobias Agervald.

Guard Therapeutics är ett forskningsbolag som bedriver läkemedelsutveckling i både preklinisk och klinisk fas inom området njursjukdomar. Bolaget är noterat på Nasdaq First North Growth Market.

www.guardtherapeutics.com