”Vi vill vara en accelerator för den gröna omställningen i Norrbotten”

Det pågår just nu en omfattande industriell utveckling i norra Sverige kopplat till fossilfri produktion och elektrifiering. Haparanda kommun vill nu möjliggöra hållbara satsningar i de östligaste delarna av Sverige genom att erbjuda en expansiv region med en unik närhet till den finska marknaden och stora möjligheter till god tillgång av förnybar solenergi.

Längst upp i Sveriges nordöstligaste hörn ligger gränsstaden Haparanda med sin finska motpart Torneå på andra sidan älven. Genom åren har det byggts upp ett nära samarbete som gynnat regionen i stort.

– Vi vill fortsätta att utveckla det goda samarbete vi har i regionen och skapa en miljö här uppe som är internationellt konkurrenskraftig för att locka den nya hållbara industrin. Den planerade vätgasledningen runt hela Bottenviken samt upp mot malmfälten visar att vi är i händelsernas centrum och att den gröna omställningen inte bara sker med hjälp av batterifabriker och fossilfritt stål, säger Bengt Strandberg näringslivschef Haparanda stad.

De senaste åren har många industriföretag som ligger i framkant inom den gröna omställningen etablerat sig i norra Sverige. Samtidigt har det medfört att det inte finns ett lika stort överskott på energi längre då både näringsliv och invånare har fått ett allt större energibehov.

– Vi vill vara en möjliggörare för att kunna öka tillgången till förnybar energi och skapa ett fossilfritt samhälle. Vi tror därför att god tillgång till förnybar solenergi, som vi har som målsättning att kunna erbjuda framöver, närheten till den finska marknaden och den utveckling som sker i regionen kan locka många aktörer att etablera sig i kommunen. Inte minst vätgasaktörer som behöver mycket energi till sina industrietableringar, menar Bengt Strandberg.

Fossilfri och förnybar energi en klok matchning
Vätgas från fossilfria energikällor är en viktig del framtidens fossilfria samhälle, menar Bengt Strandberg och den industrin skulle passa väldigt bra i regionen. Vätgastekniken ger möjlighet för flexibel användning inom många användningsområden som exempelvis fordonsbränsle, energilagring och stöd till elnät.

– Genom att vi kan erbjuda väldigt stora ytor, på de gamla torvtäkterna, för solcellsparker kan vi också se till att vätgasaktörerna, och övrig industri, får en god tillgång till förnybar energi.

Det finns många fördelar med att satsa på solkraft som förnybar energikälla då den till skillnad från exempelvis vindkraft oftast inte hamnar i samma konflikt med skyddet av naturområden eller de närboende. I Haparanda har man tillgång till minst 900 hektar av gammal torvtäkt/myrmark, en perfekt yta för större solcellsparker.

– Vi har möjligheten att kunna erbjuda väldigt stora ytor för de som vill bygga solcellsparker. Samtidigt får vi möjlighet att återställa marken genom blötläggning och skapande av fågelsjöar. Det blir ett steg på vägen i vårt arbete att skapa en hållbar samhällsutveckling som tillgodoser våra behov idag, utan att äventyra kommande generationers möjligheter, avslutar Bengt Strandberg.

 

 

Om Haparanda stad
Haparanda ligger i Norrbottens län och är Sveriges östligaste tätort. Staden gränsar till den finska staden Torneå vilket innebär att det finns möjligheter att ta del av både svensk och finsk samhällsservice och arbetsmarknad. I Haparanda finns en framtidstro och en vision om framtidens samhällen. Här finns också världens nordligaste IKEA-varuhus tack vare räckvidden till flera marknader.

www.haparanda.se