Haparanda erbjuder gränslösa möjligheter

Haparanda är Sveriges östligaste tätort, belägen där Torne älv mynnar ut i Bottenviken. Med sitt läge, mellan Sverige och Finland, bildar Haparanda och Torneå en gränsöverskridande tvillingstad, HaparandaTornio. Det är ett geografiskt område som utvecklats till en av norra Europas främsta besöks- och gränshandelsplatser.

– Vi var en av Nordkalottens mest kända marknadsplatser redan under medeltiden och idag är vi en av norra Europas främsta gränshandelsplatser. IKEA etablerade sig på orten 2006, vilket i hög grad har medverkat till den goda handelsutvecklingen, säger Lena Ekh, kommundirektör vid Haparanda stad.

Haparanda är i Sverigetoppen när det gäller kommuner med högst handelsindex. De senaste åren har indexet ökat från 200 till 316. Ett index över 100 betyder att butikerna omsätter mer än vad invånarna konsumerar.

– Vi står för hela 12 procent av detaljhandelns omsättning i hela Norrbotten, fortsätter Ekh.

– Tre miljoner människor besöker oss varje år. Vi är onekligen en väldigt populär destination.

Här existerar inga gränser
Haparanda är belägen centralt i Barentsregionen. Inom en 25 mils radie når man en halv miljon invånare, utvidgar man radien till 50 mil så når man ytterligare en miljon invånare. I hela Barentsregionen bor cirka sex miljoner invånare. Ekh konstaterar att det är en marknad med enorma möjligheter.

Näringslivet i Haparanda är mångfacetterat och det finns ungefär 2 000 små- och medelstora företag i Haparanda och Torneå. I närområdet finns välkända storföretag som Ikea, Outokumpu, Stora Enso och Polarica representerade.

– För företag med ambitioner att slå sig in på den nordiska marknaden finns ingen bättre etableringsort än Haparanda. Vi har stor kunskap om både den svenska och finska marknaden och dessutom finns en närhet till både Norge och Ryssland, säger Haparandas kommunalråd Sven Tornberg.

– I kommunen har vi korta handläggningstider, moderna lokaler, konkurrenskraftiga markpriser och utmärkta logistiska förutsättningar. Här existerar inga gränser, bara möjligheter, fortsätter han.

En allt starkare besöksnäring
Besöksnäringen är på uppgång i hela Swedish Lapland. Haparanda är inget undantag. Under de senaste åren har områdets bäddkapacitet ökat och det pågår ett flertal större investeringar i alltifrån logi till aktiviteter.

– Det mest lysande exemplet är hotell- och spaanläggningen Cape East, säger Ekh.

Projektet Cape East omfattar 160 hotellrum och en femstjärnig camping med plats för 200 husvagns- och husbilsplatser. Anläggningen öppnar i mitten av december 2019 med det uttalande målet är att bli Sveriges ledande spa.

– Våra styrkor är gränsen, det arktiska havet, skärgården och älven. Hit kommer redan många turister från Centraleuropa och Asien, men vi kan se att efterfrågan från den internationella marknaden ökar, menar Tornberg.

Det har bland annat anrika Kukkolaforsen tagit fasta på. Företaget har nyligen investerat i en ny hotelldel med 16 dubbelrum. Det är en del i satsningen på att göra Kukkolaforsen till ett besöksmål året runt, och inte bara på sommaren.

– Besöksnäringen är het. Vi går en spännande framtid till mötes, konstaterar Tornberg.

Länken mellan öst och väst
Sidenvägen var på medeltiden ett nätverk av handelsvägar mellan Europa och Kina. Nu öppnas den nya sidenvägen. I november 2017 gick det första godståget från Finland till Kina – från Kouvola via ryska Kaluga och Khorgoz i Kazakstan till Xi’an.

– I och med att tåget går i samma spårbredd från Khorgoz till Finland skulle Haparanda kunna ha logistikcentret där godset omlastas till den skandinaviska och europeiska spårbredden, säger Ekh.

– Vi har en unik position här på gränsen, konstaterar Ekh. - Haparanda kan bli länken mellan Kina och Europa.

Presenteras av:

Investera och väx i Haparanda. Vårt unika läge gör oss unika och vi har ett näringsliv fullt av verksamheter och människor som inspirerar varandra. Här finns både bredd och spets, stora arbetsgivare och mindre verksamheter. I närområdet finns välkända storföretag som Ikea, Outinens potatis, Outokumpu, Stora Enso och Polarica representerade.

Tveka inte att kontakta oss om du är intresserad av att etablera din verksamhet i Haparanda eller söker intressanta investeringsprojekt.

Kontakta Haparanda stad näringslivsstrateg Tomas Björnfot:
E-post: tomas.bjornfot@haparanda.se
Telefon: 0922-260 00 (växel)

Läs mer här