Hässelby Blommors vd: ”Framtidens kontor blir betydligt grönare”

I pandemins kölvatten växer efterfrågan på växter till kontor starkare än någonsin.
– Just nu är det många företag som vill att medarbetarna ska tillbringa mer tid på kontoren igen. Men då gäller det samtidigt att företagen har en attraktiv arbetsmiljö där de anställda trivs och kan prestera. Där kan växter spela en mycket viktig roll, säger Erik Utas, vd för Hässelby Blommor, som är ett av Sveriges största växtinredningsföretag.

Hässelby Blommor grundades 1915 och är idag ett utpräglat tjänsteföretag inriktat på företagskunder i Stockholm och Mälardalen. Verksamheten sysselsätter över 60 medarbetare och kärnverksamheten är uthyrning och skötsel av gröna miljöer till arbetsplatser. Kunder erbjuds alltid kostnadsfria designförslag och kundrelationerna tenderar att hålla länge.
– Det är ovanligt att vi tappar kunder – tvärtom så ökar ofta våra uppdrag i takt med att våra kunder växer, berättar Erik.

Växters positiva inverkan
Hittills under 2022 har Hässelby Blommors omsättning vuxit med över 20 procent. Erik berättar att Hässelby Blommor ridit på en positiv trend under flera år, drivet av en grön våg och ökad kunskap om växter positiva egenskaper för oss människor.
– Våra hjärnor är ju skapade för ett liv i naturen – samtidigt tillbringar vi runt 90 procent av vår tid inomhus, ofta framför skärmar. Det är egentligen inte konstigt att vi har många stressrelaterade sjukskrivningar i dag. Forskning visar dock att växtinredning på kontor har positiva hälsoeffekter så som minskade stressnivåer och möjligheter till förbättrad kreativitet.

Erik menar att även arkitekter och företagens beslutsfattare i allt högre utsträckning nu kommit till insikt om växters fördelar.
– Med största sannolikhet kommer vi se betydligt fler gröna inslag på framtidens arbetsplatser.

Växtinredning som inspirerar
På Hässelby Blommor arbetar bland annat inredare, trädgårdsmästare, florister och växtskötare. Erik berättar att deras stora växthusanläggning och starka organisation skapar möjligheter att arbeta med produktioner som branschkollegorna inte har möjlighet till. Företaget inriktar sig framför allt på kunder som vill sätta ribban högre när det gäller design och kvalitet.
– Vi jobbar med en betydligt bredare palett av växter och krukor än våra branschkollegor, där många i branschen tenderar att vara förhållandevis standardiserade. Med standardiserad växtindelning kan man givetvis uppnå låga kostnader, men man tappar samtidigt möjligheten att inspirera och skapa wow-effekter. Vi vill att växtinredningen ska göra ett bestående intryck för människorna som vistas i våra kunders lokaler.

Miljdiplomerad verksamhet
Hässelby Blommors verksamhet drivs från en 2 200 kvadratmeter stor växthusanläggning i Järfälla. Erik säger att anläggningen är en stor konkurrensfördel.
– Vi kan jobba effektivt med inköp och acklimatisera växter och träd till svenska förhållanden. Vi har även möjlighet att återbruka träd och växter som av någon anledning kommit tillbaka från våra kunder. Vårt miljöengagemang är stort och vi är stolta över att vara diplomerade i enlighet med Svensk Miljöbas. Vårt mål är att få fler företag att stärka sin gröna profil och att med växters hjälp blomstra, avslutar Erik.