Glöm inte ventilationen när du energieffektiviserar din villa

En långsiktig trend av ökad miljömedvetenhet har fått fler att tilläggsisolera vindar och byta fönster för att minska energiförbrukning och kostnader – men det kan komma med en baksida.
– Folk blir alltmer intresserade av att spara energi, men medvetenheten kring hur huset och luften vi andas hemma påverkas är på en väldigt låg nivå, säger Patric Burstein, VD i Healthy Homes.

Den senaste tidens höga elpriser har ytterligare fått människor att agera och olika energibesparande åtgärder införs som aldrig förr. Patric Burstein anser att detta är positivt på många sätt, men betonar att många inte vet om att sådana åtgärder ofta försämrar husets ventilation. Healthy Homes har specialiserat sig på att konvertera äldre hus till en modern behovsstyrd ventilation som förebygger skador på huset och skapar ett hälsosamt inomhusklimat.

– När man exempelvis tilläggsisolerar vinden eller sätter in nya fönster gör det huset tätare, vilket förstås är syftet. Detta kan dock skapa sämre ventilation i bostaden och leda till problem både för huset och de boende. Även när man byter uppvärmningsform kan detta påverka ventilationen och leda till problem, förklarar Patric.

Dålig ventilation gör att inomhusluften får sämre kvalitet vilket kan vara ohälsosamt, särskilt då vi spenderar ungefär 90 procent av vår tid inomhus i Sverige. Studier visar att dålig ventilation kan ge direkt skadliga nivåer av koldioxid och flyktiga organiska ämnen i inomhusluften. Detta kan påverka sömnen såväl som vårt välmående och våra prestationer.

– Dessutom leder det ofta till fuktproblem som kan utvecklas till mögel vilket i sin tur kräver kostsamma reparationer och saneringar och kan öka risken för att utveckla astma och allergier. Vi vet att astma och allergier ökat explosionsartat i samhället sedan 70- och 80-talet, vilket sammanfaller med att man började göra hus tätare, säger Patric.

Vanligt med trötthet och huvudvärk
Så hur vet man om man har dålig ventilation? Patric rekommenderar att använda näsan – vad känner man när man kommer in i huset och drar in luft? Är det friskt och lätt eller tungt och unket? Hur är luften i sovrummet på morgonen strax efter att man vaknat?

– Vanliga symptom på dålig ventilation är fukt på insidan av fönster, fukt som dröjer sig kvar i badrum efter dusch, tung och unken luft eller dålig lukt. Det är vanligt med fysiska symptom som trötthet, huvudvärk, koncentrationssvårigheter och som nämnt, allergi och astma. Fukt leder till mikrobiell påväxt, alltså mögel, vilket ofta uppträder vid fönsterkarmar eller på vinden. Undersök gärna vinden med en ficklampa, tipsar Patric

Behovsstyrd ventilation är en lösning
Att luften inomhus behöver bytas ut mot frisk luft utifrån är välkänt. Förr hade man självdragshus där frisk luft kom in genom springor i byggnadsskalet och gammal luft åkte ut genom den varma skorstenen till eldstaden. Men idag behöver vi ha mekanisk ventilation som gör jobbet för att få bra luft inomhus. Det är här behovsstyrd ventilation är så smart.

– Konsekvenserna vi ser av tätare hus visar tydligt att energieffektivisering och inomhusklimat måste gå hand i hand. Vår moderna behovsstyrda ventilation mäter luftkvaliteten med hjälp av smarta sensorer och anpassar luftflödet i olika delar av huset därefter. Genom att bara ventilera ut luft när den är belastad av fukt, koldioxid eller dålig lukt sparar vi energi. Cirka 70 procent av energikostnaderna i en villa är direkt kopplat till uppvärmningen, så uppvärmd luft vill vi vara snåla med.

Ta kontakt med en expert
Patric rekommenderar de som är osäkra och vill ha råd att ta kontakt med en expert. Nästan vartannat hushåll i Sverige har undermålig ventilation, men man kan åstadkomma stor skillnad även med små medel.

– Ta kontakt med oss och boka in en kostnadsfri rådgivning så går vi igenom ditt hem och ger ett förslag på lösning.

Vill du läsa mer om Healthy Homes?

Healthy Homes AB grundades 2017 med visionen att skapa hälsosamma hem och spara energi. Det ska vara lätt att andas. Företaget är grundat av Jonn Are Myhren, Doktor i Byggnadsteknik och forskare inom inomhusklimat.

Kontakt:
info@healthyhomes.se

010-185 11 10

Vill du veta mer? Scanna QR-koden!