Teknikintensiva Hiab satsar på mångfald

Det är en traditionellt mansdominerad bransch. Kunderna, som kör lastbilar med styckegodskranar eller andra lasthanterande produkter, är företrädesvis män och det avspeglas även i organisationen. Men något håller på att förändras.
– När jag läste till civilingenjör var hälften kvinnor och vi ser nu att våra kunders döttrar allt mer tar över familjeföretagen. Vi vill möta detta och attrahera fler kvinnor att söka sig till oss, säger Charlotte Sellén, R&D Manager, Structural Calculations.

Hon har varit gruppchef för strukturmekanikgruppen på Hiab:s Hudiksvalls-kontor i två år och har bakgrund inom teknisk design.

– Det var en utmaning att ta på sig en ledarroll med småbarn hemma men jag bestämde mig för att prova och det har jag inte ångrat. Jag trivs otroligt bra, har fått fint stöd av mina chefer och internt har vi både mentors­program och ledarskapsutvecklingskurser. Både jag och mina manliga kollegor med småbarn möts av förståelse och flera av oss jobbar deltid.

Hiab levererar utrustning, intelligenta tjänster och digitala lösningar för vägburen lasthantering. Det innebär bland annat stycke­godskranar, skogskranar och lastväxlare.

– Vi är ett pionjärföretag och jobbar globalt. Det började med produkterna men har utvecklats till att handla om helhets­lösningar, och det är också det som gör oss unika. Vi tar hand om hela kedjan från produkt till service och ligger i teknisk framkant med våra uppkopplade produkter, HiConnect™, säger Charlotte Sellén.

Hiab fick nyligen motta KWF-Vision Award för sitt HiVision™-system där föraren med hjälp av VR-glasögon och kameror kan styra kranen och få full kontroll på vad som sker utanför hytten utan att behöva lämna den. En annan nyhet är kranar som körs på batteri och därmed är tystgående. Det öppnar upp för större effektivitet eftersom man till exempel kan jobba nattetid i stadsmiljö utan att störa. 

– Vi har en otroligt stark utveckling och jobbar väldigt brett med jobbmöjligheter inom alla områden globalt. Vi har redan en stor mångfald inom företaget men vill nu öppna upp för ännu fler kvinnliga talanger, säger Charlotte Sellén.

Presenteras av:

Hiab är en världsledande leverantör av utrustning, intelligenta tjänster och digitala lösningar för vägburen lasthantering. Som branschpionjär fokuserar Hiabs mer än 3 300 medarbetare världen över på vårt åtagande att öka effektiviteten i våra kunders verksamheter och att forma framtiden för intelligent lasthantering. I Sverige har Hiab verksamhet bland annat i Malmö (huvudkontor), Hudiksvall (R&D Center) och i Bispgården (bakgavellyftar-produktion). Hiab ingår i Cargotec Corporation.

Läs mer här