Västerås – ett ledande europeiskt elektrifieringskluster

Elektrifiering är en global megatrend som snabbt driver en omställning från fossilbränslen till energilösningar där Västerås industri sedan länge har en väletablerad position. Dessa styrkor kombinerat med en snabbväxande nykomling har lagt grund till ett starkt elektrifieringskluster - med idag över 9000 anställda inom energiteknik.

Denna trend är särskilt tydlig i fordonsbranschen med omställning från bensin- och dieseldrift till eldrift. Enligt flera kvalificerade bedömningar kommer batteridrivna bilar bli billigare än bilar som drivs av diesel eller bensin runt 2024–2025. Därefter kommer en mycket stor andel av alla bilar vara eldrivna.

– För några år sedan fanns det fortfarande en osäkerhet kring vilken energikälla och teknik som skulle bli den centrala efter fossilbränslen. Nu är de flesta överens om att det är elektrifiering genom förnybar energi och lagring i litiumjonbatterier, säger Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer, Northvolt.

Northvolt utvecklar och tillverkar litiumjonbatterier. Tillverkningen ska ske i stor skala i Skellefteå. Som plats för sin forskningsanläggning har företaget valt industriområdet Finnslätten i Västerås. Att valet föll på Västerås hänger samman med stadens styrka inom elektrifiering på grund av den stora traditionella kunskap på detta område som finns i företag som ABB och Bombardier.

– Västerås har en enorm potential inom elektrifiering, säger Anders Thor. Andelen elektronikingenjörer är häpnadsväckande. Industrierfarenheten är djup och lång, vilket gör att staden har potential att bli hjärtat i den europeiska elektrifieringsindustrin – och det är därför vi är här.

På Finnslätten finns även Bombardier Transportation som konstruerar och tillverkar drivsystem och kontrollsystem för tåg.

– Det är en sak att tillverka en motor, en omriktare eller ett batteri. Svårigheten är att få det hela att lira ihop. Det är det som vi är bra på, säger Fredrik Owman, sitechef på Bombardier.

– Vi är mycket intresserade av branschöverskridande forsknings- och utvecklingssamarbeten på det här området, fortsätter han. Där ligger Västerås mycket bra till. Dessutom finns det många intressanta företag för potentiellt samarbete på flera andra platser runt Mälardalen.

I testproduktionsverksamheten i Västerås kommer Northvolt utveckla lösningar tillsammans med sina kunder, till exempel Volkswagen, BMW och Scania.

– Varje typ av fordon, verktyg och maskin som tidigare har producerat koldioxid behöver sin unika batterilösning, säger Anders Thor. Samtidigt forskar vi fram nästa generations batteriteknik som ska bli ännu effektivare och mer miljövänlig.

Northvolt har inlett samarbete med flera företag i Västerås. Bland annat har man tecknat ett avtal med ABB om tekniskt samarbete kring batteriutvecklingen.

– För teknikföretag med verksamhet i den här branschen är Västerås, med sin industri, kompetens och sina labbresurser, rätt plats att vara på. Det gäller även för talanger som vill påverka och vara delaktiga i miljö- och energiomställningen, säger Torbjörn Bengtsson, etableringschef, Västerås.

– Vi arbetar tillsammans med staden och regionen för att få fram en infrastruktur som ytterligare förstärker Västerås som en ledande industristad, säger Anders Thor.

Även andra partners, som Mälardalens högskola och fastighetsbolaget Kungsleden, är involverade i utvecklingen av Västerås som hjärtat i den europeiska elektrifieringsindustrin. 

Presenteras av:

 

Vill du eller ditt företag veta mer om möjligheterna i Västerås? Kontakta Torbjörn Bengtsson

Läs mer här