Foto: Jönköping University

I Jönköping hittar du lärarutbildningar som utmärker sig

Då Universitetskanslersämbetet (UKÄ) genomförde sin kvalitetsutvärdering av förskollärar- och grundlärarutbildningar 2019, var Jönköping University en av vinnarna ­– högskolan fick som ett av endast fyra lärosäten omdömet Hög kvalitet.

Jönköping University har utformat lärarutbildningar som är något utöver det vanliga. Det ställer också vissa krav på de som ansöker till programmen.
– Vi är den enda högskolan som har ett antagningsprov till lärarutbildningen. Provet inkluderar en skrivuppgift och en personlig intervju, vilken utförs av verksamma eller tidigare verksamma lärare, berättar Marie Öhman, vd och akademisk ledare för Högskolan för lärande och kommunikation vid Jönköping University.

Satsar på kvalitetssäkring
– När det gäller förskolan är det flera platser i regionen som har brist på lärare. Många föredrar dock att ha utbildningen på plats i kommunen. Därför har högskolan ingått avtal med tre kommuner – Eksjö, Värnamo och Oskarshamn. Med hjälp av det senaste inom digitalt lärande kommer studenterna ute i kommunerna kunna gå utbildningen på hemmaplan. Avtalet omfattar också att en doktorand antas, som sedan kan arbeta med kvalitetsutveckling av förskollärarutbildningarna och förskoleverksamheten. På sätt och vis blir detta en del av högskolans övergripande satsningar för att utveckla och kvalitetssäkra utbildningen.

Jönköping University har tagit fasta på kvalitetshöjningen och kommer att fortsätta sina satsningar på kvalitetssäkring. Bland annat har högskolan tecknat avtal med cirka 20 kommuner för att tillsammans driva utveckling och kvalitetssäkring av såväl utbildningar som praktik.
– Kort sagt pågår det många initiativ för att stärka lärarutbildningarna här i Jönköping, avslutar Marie.

Här kan du läsa mer om Jönköping University

Presenteras av: Jönköping University

Jönköping University är ett modernt lärosäte som kännetecknas av internationalisering och entreprenörsanda. Inom både utbildning och forskning har Jönköping University ett nära samarbete med näringsliv och samhälle.

www.ju.se