Här skapas lösningar för framtidens materialhantering

Kollmorgen är världsledande på teknik som möjliggör automatiserade transporter med mobila robotar och gaffeltruckar.
Utvecklingen sker på företagets enhet i Mölndal.
– Det spås en framtid med enormt mycket mer automation inom truckar och robotiserade transporter. Här ligger vi bra till, säger Johan Lundblad, Director Global Sales & Marketing på Kollmorgen.

Digitalisering och Industri 4.0, där maskiner och andra produktionsenheter kommunicerar med varandra, är framtiden inom industrin.

Här ligger Kollmorgen långt fram med sina lösningar inom automatiserade transporter.

Företaget tillverkar styrsystem som gör att gaffeltruckar och andra mobila transportlösningar inom materialhantering kan arbeta autonomt, eller efter signaler från olika delar inom produktionslinjen för att till exempel hämta eller lämna material.

– Vi har teknik som vi säljer till tillverkare av truckar och andra typer av fordon som gör dem självkörande, i miljöer som lager och fabriker. Det är själva intelligensen vi säljer, säger Johan Lundblad.

Världsledande företag tar hjälp från Kollmorgen
Kollmorgen är väldigt innovationstungt och företagets smarta teknologi finns i mer än 40,000 fordon världen över, däribland hos världsledande företag som Toyota och Mitsubishi.

Lisa Sundberg är Product Manager på Kollmorgen. Hon berättar att företaget har en unik spetskompetens och patenterade algoritmer som används i ett brett spann av installationer.

– Vi har lösningar inom verkstadsindustrin till fordon som väger flera ton och styr 32 hjul med millimeterprecision. Samtidigt används tekniken även i mindre robotar som transporterar paket, säger Lisa Sundberg, och utvecklar:

– Bredden ställer höga krav på vår tekniska plattform. En nyckel för att fortsätta vara världsledande och erbjuda transportlösningar i framkant är att möjliggöra för innovation. Bland annat har vi innovationsdagar där vi utforskar helt ny teknik och snart släpper vi vår egen innovationsplattform där både vi och våra kunder snabbt kan utveckla och testa nya lösningar.

Kollmorgens teknik optimerar materialflöden
Tack vare hög precision och optimerade flöden kan automatiserade fordon hjälpa till att öka företags produktivitet, utan tunga investeringar.

I dag uppskattas knappt en procent av alla lyft som görs av truckar vara automatiserade. Det gör att marknaden för smarta truckar och andra robotiserade transportlösningar är enorm.

– Det finns väldigt många företag som kan automatisera sina materialflöden. Det ska göras dels för att effektivisera verksamheten, dels för att det är svårt att få tag i arbetskraft, säger Johan Lundblad, och avslutar:

– Att hjälpa den här gruppen med sin automatisering är viktigt för oss.

Kollmorgen Automation AB har tillverkat mjukvara för självstyrande truckar och mobila robotar i över 50 år. Deras teknik finns installerad i fler än 40,000 fordon världen över.

www.kollmorgen.com/agv