Ledarskapsarbete har gett stora framgångar i Kristianstad

Framgångsrikt ledarskap handlar till syvende och sist om att ha en transparent dialog med sina medarbetare. En öppen kommunikation borgar för att medarbetarna trivs och ger bättre förutsättningar för att skapa bra kvalitet i varje enskilt möte.

Det är medarbetarna som är den avgörande faktorn och som skapar kvalitet. Det menar förvaltningschefen på omsorgsförvaltningen i Kristianstad, Camilla Gärdebring.
– Kvaliteten skapas i varje möte med den enskilde och därför är det nödvändigt att de som arbetar här trivs och känner att de kan påverka. Därför har medarbetarna möjlighet till stor frihet under ansvar, för att inom givna ramar arbeta med sin egen enhet och utveckling.

Sveriges bästa äldreboende
HR-strategen Birgitta Ripstam Svanell berättar att Kristianstad arbetar strategiskt med ledarförsörjningsfrågor och utgår från tydliga ledarprofiler till grund för all rekrytering. Kommunens systematiska angreppssätt har lett till en mängd positiva effekter.
– Förutom att vi har tydliga karriärvägar, både yrkesmässigt och lönemässigt, har Tätörtsvägens demensboende utsetts till Sveriges bästa. Dessutom blev vi utsedda till näst bästa LSS-verksamhet inom funktionshinderområdet för bara några veckor sedan.

Bygga en grundtrygghet
Verksamhetschef för Tätortsvägens demensboende är Maria Bergström, som nyligen också var finalist till utmärkelsen Guldkransen – årets bästa ledare inom vård och omsorg.
– Att vi har utsetts till Sveriges bästa demensboende är ett fantastiskt kvitto på att vi gör rätt. Ett personcentrerat arbetssätt är en viktig faktor, men jag är övertygad om att det också är väldigt viktigt att bygga en grundtrygghet och goda relationer inom hela teamet. Då kan vi ge ett bemötande i toppklass som i sin tur leder till mängder av andra goda effekter.

Både Camilla, Birgitta och Maria är överens om att framgångarna sporrar dem till att bli ännu bättre.
– Vi har blivit ett föredöme för svensk demensvård. Det känns helt otroligt, men vi tänker inte nöja oss med det. Äldreomsorgen blir allt mer individanpassad och vi utvecklas med den – varje kund ska få vara huvudperson i sitt eget liv, avslutar de.

 

Presenteras av: Kristianstads kommun


Välkommen till Kristianstad
Kristianstad är nordöstra Skånes handelscentrum med 85 000 invånare, bara en timmes resa från storstadsområdet vid Öresund. Kristianstads kommun har över 7 000 medarbetare som varje dag gör skillnad i människors vardag. Här finns gott om utrymme för kreativa människor som vill lyfta tillsammans med oss.

Läs mer om Kristianstad kommun här: www.kristianstad.se