Fotograf: Jonas Norén.

Därför ska du uppmuntra dina utvecklare att spåra ur

När världen digitaliseras riktar företag in sig på att skapa digitala lösningar och produkter för att effektivisera eller spara pengar. Lotten Holmgren, vd och partner på Kruso, hävdar att man på vägen tappat bort betydelsen som de människor som utvecklar produkterna faktiskt har.
– Fokusera på att ta till vara på all den kapacitet som finns i teamet, på riktigt.  Det är så du skapar verkligt värde, säger hon.

Digitaliseringen handlade först om stark digital närvaro men i takt med att marknaden började utvecklas skiftade fokus till användarupplevelsen. I dag är i stället maskininlärning och AI eftertraktat för att minska manuella arbetsuppgifter. Nästa steg för digitaliseringen är enligt Lotten Holmgren på den nordiska digitalbyrån Kruso att ge människorna som utvecklar lösningen verkliga möjligheter att bidra på riktigt.

– Alla i teamet måste självklart ha kompetenser som håller hög standard, men jag tycker inte att det är tillräckligt. För att bidra på riktigt krävs både information och engagemang. Detta går inte att nå utan att göra ett handplockat techteam till en del av helheten och tillåta dem att ifrågasätta och ha lite jädrar anamma. Ska någonting hända behöver rätt personer vara på rätt plats och få göra rätt sak. Det är inte svårare än så, ändå ser man ofta förbi den här gyllene resursen på sitt företags digitaliseringsresa, säger hon.

Holmgren berättar att Kruso är en digital techpartner som är specialist på att utveckla komplexa digitala system, webbplattformar och tjänster.
– Medarbetaren är alltid centrum hos oss, ja alla 140. Anledningen är enkel. Människor som bjuds in och får fullt förtroende är också de som kommer bry sig mest. Och det är det allra effektivaste sättet att säkra att vi levererar kvalitativa och smarta lösningar till våra kunder.

För att kunna skapa kvalitet på riktigt och samtidigt göra korrekta kompromisser menar Lotten att det är viktigt att beställa tjänster på rätt sätt. Här är hennes tre råd till dig som beställare.

1. Låt teamet vara en del av helheten
”En utvecklare tar hundratals mikrobeslut varje dag, därför måste teamet förstå systemmiljön, affären och kundens kunder. Alla måste ha insikt i vilket problem som ska lösas och vinsten med att lösa det. I ett team finns det en enorm kraft att lösa problem om de tror på lösningen; inte bara kodtekniska problem utan även sådana som har affärsmässiga konsekvenser. Våga se bortom den traditionella rolluppdelningen – i slutändan är det varje liten rad kod som avgör er ROI.”

2. Mer punk åt folket!
”Teamet måste få utrymme att bidra med nya idéer och våga ifrågasätta! Uppmuntra utvecklarna att öppna upp, spränga ramarna och spåra ur – samtidigt som de förstås fortsätter att ta fullt ansvar.”

3. Don't one stop shop
”Sträva efter att sätta ihop ett team med handplockade individer från olika leverantörer, med kunskaper och egenskaper som pushar er och er lösning framåt. Tillsammans agerar de som en skräddarsydd, virtuell byrå. Nöj dig inte med en leverantör som ”bara” levererar på kravlistan från början till slut. Hittar du rätt team och lyssnar på vad de säger är vägen till framgång plötsligt betydligt mycket rakare.”

Läs mer

 

Kruso är specialister på att utveckla komplexa digitala system, webbplattformar och tjänster. Alltid med medarbetaren, kunden och lösningen i fokus. 110 ödmjuka experter som bryr sig finns på kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn, Aarhus, Lviv och Lissabon

kruso.se