Kevin Jonsson, tidigare elev på NTI Gymnasiet Johanneberg, tog brons i Adobe-VM på plats i New York efter att han gått igenom certifieringsprocessen för deras designprogram.

Lyckad karriär i sikte för gymnasieelever med certifieringar på CV:t

Genom att erbjuda elever certifieringar inom olika programvaror läggs grunden för ett framgångsrikt kliv ut på arbetsmarknaden. ”Att arbeta med certifieringar är oerhört kvalitetshöjande för både eleven och skolan”, säger Sarah Stridfeldt, skolchef NTI Gymnasiet.

Lexicon är ett av Sveriges ledande utbildningsföretag med flera affärsområden. Ett område är certifieringar. Företaget ger elever, anställda och privatpersoner en chans att genom olika leverantörer certifiera sig till högre behörighet inom ett stort urval av områden. Certiport är en av dessa leverantörer av test och certifieringar.

En av kunderna är NTI Gymnasiet som är en del av AcadeMedia-koncernen. De har det senaste året satsat stort på att erbjuda samtliga 6600 elever på de 28, snart 29, skolorna i Sverige möjligheten att ta certifieringar i design med Adobe och programmering, server, nätverk och säkerhet med Microsoft. Skolchefen Sarah Stridfeldt menar att certifieringar inte bara ger deras elever en boost och ett viktigt kvitto på sina kunskaper, utan också stärker hela varumärkets ställning som ledande inom digitalisering.

– Att arbeta med certifieringar är oerhört kvalitetshöjande för både eleven och skolan. Vi hade en elev förra året som tog brons i Adobe-VM efter att han gått igenom certifieringsprocessen för deras designprogram, det ger såklart ringar på vattnet för hela skolan, säger hon.

Under året har även lärarna fått möjlighet att ta certifieringar och exempelvis bli Microsoft Certified Trainers. Detta är kompetensutvecklande på det personliga planet, men ger också lärarna en skjuts mot att inspirera fler elever att också satsa på certifieringar.

– Lärare som förmedlar fördelarna med att ta certifieringar bidrar till att fler elever gör de här testerna. Vi har sett på flera skolor att hela klasser har tagit certifieringar, och då kan man alltid härleda det till duktiga lärare, säger Peter Robinson, vd för Lexicon Malmö AB och partner i Norden för Certiport.

Både Peter Robinson och Sarah Stridfeldt upplever att arbetsgivare i allt större utsträckning väljer att titta mer på certifieringar och andra bevis på kompetens utöver akademisk utbildning. När eleverna har någonting extra på sitt CV som både visar på en högre ambitionsnivå och en högre nivå av kunskap kan arbetsgivaren handplocka dessa talanger.

– Behovet av att validera kompetens hos framtida medarbetare blir allt större, man har helt enkelt inte tid att satsa på medarbetare som behöver gå igenom en lärlingsprocess. Certifieringar är ett bevis på att man redan har de kunskaper som krävs, säger Peter Robinson.

Läs mer

Lexicon är Sveriges ledande utbildningsföretag mot företag, myndigheter, kommuner och organisationer med mer än 40 år i branschen. Lexicon är också Sveriges största aktör för certifieringar och tester. Certiport är en del av Pearson VUE och certifierar årligen över 3 miljoner personer i närmare 150 länder.

Kontakt: info@certiport.se