Lycksele – en stad att lägga på minnet
Ett livskraftigt näringsliv och ett starkt civilsamhälle har utvecklat Lycksele till den trygga och lagom stora staden. Enkelhet i vardagen, arrangemang som livar upp och närheten till akutsjukhus, bb och vacker natur är bara några av Lyckseles fördelar. För näringslivet finns andra fördelar, som möjlighet att bedriva en kostnadseffektiv verksamhet, något som verksamheter i Stockholm nu fått upp ögonen för.
När Lyckseles styrkor paketeras skönjas en attraktiv och trygg plats att bo, leva, verka och besöka. Efter 40 år av krympande befolkning har vinden vänt och nu rustar Lycksele kommun i Västerbotten för att omfamna större barnkullar och säkra kompetens till ett växande näringsliv.
Dagens närvaro av statliga verk i form av Arbetsförmedling, Skatteverket, Försäkringskassan, Lycksele tingsrätt och Polismyndigheten har inte alltid varit självklar. Lycksele är en av flera platser i landet som fått kämpa mot den starka centraliseringstrenden och som gjort Lycksele känd i riksdebatten för att värna om varje enskilt arbetstillfälle. Tillsammans har samhället kämpat för att behålla både skattekontor, tingsrätt och akutsjukhus med tillhörande BB. En kamp som gett resultat och som nu ger ringar på vattnet. Förutom att de statliga verkens närvaro utökats de senaste åren har även det privata näringslivet sett fördelarna med att etablera sig i Lycksele.
Flyttar verksamhet från Stockholm
I torsdags beslutade SMÅA – Småföretagarnas arbetslöshetskassa – att flytta sin verksamhet från Stockholm till Lycksele. Det handlar om 50 nya arbetstillfällen – ett mycket välkommet tillskott till Lycksele kommuns arbetsmarknad. Här ser SMÅA goda möjligheter att utvecklas till Sveriges mest digitala A-kassa.
- I Lycksele har vi hittat förutsättningarna för arbetslöshetskassans framtida utveckling, vi får mer valuta för medlemmarnas pengar. Vi skapar med detta beslut större möjlighet för ökad profilering och kännedom om SMÅAS varumärke och verksamhet. Jag är personligen mycket imponerad av det engagemang och skicklighet som Lycksele kommun, närliggande myndigheter, samhällsservice och näringsliv i Lycksele uppvisat i våra kontakter, säger styrelsens ordförande Leif Walterum.
Nära till allt
Det Leif Walterum sätter ord på är just det som Lycksele är duktiga på – att samverka och gå samman. Något som är möjligt tack vare att vi arbetar nära varandra. För Lyckseleborna är närheten en naturlig del av vardagen. Inom uttrycket fem-minuters-staden inryms närhet till skolor, vård, barnomsorg, motionsspår, idrottsanläggningar, daglig varuhandel, till människor och till beslutsfattare. Här finns en enkelhet i vardagen och med korta transportsträckor finns tid över till annat.
I Lycksele finns en kombination av det norrländska lugnet och en stad som bjuder upp till riktiga folkfester. Arrangemangen är många, däribland Utemässan, Norrlands största friluftsmässa med uppemot 10 000 besökare, och Motorveckan med 60 000 besökare.
- Jag och min man är båda väldigt glada att bo i Lycksele kommun eftersom orten är liten nog för att vara ett personligt och vänligt ställe – och stor nog för att ha allt man behöver för att trivas, säger Katharina Wand som flyttade till byn Vormsele 2013 från Berlin.
Lycksele – Staden i Lappland – navet i Västerbottens län.
Stadsrättigheter sedan 1946 - Lapplands första stad.
Här bor cirka 12 200 invånare på en yta av 5 636 km2.
Lycksele, som även är ett samiskt förvaltningsområde, gränsar till nio kommuner.