Målet: Spännande, god skolmat och minskat matsvinn
Att få i sig god och näringsriktig mat är en viktig förutsättning för skolelevers lärande. Compass Groups mål är att servera spännande, anpassad och välsmakande mat till Sveriges elever och samtidigt hjälpa skolorna att minska matsvinnet liksom att bidra till ett hållbart samhälle.
Compass Group serverar skolmat till cirka 11 000 barn i Sverige varje dag. Genom konceptet Eat, Learn, Live vill de inte bara bidra till mätta elever, utan också ge en grund för ett medvetet och hälsosamt liv. Att eleverna äter ordentligt har en stor inverkan på deras skolarbete.
– Mat och energi är grunden till att orka en hel skoldag. Vår målsättning är att barnen ska vilja äta vår mat och tycka att det är gott och spännande. Mat och näring är också en del av lärandet, säger John Söderman, ansvarig för skolmåltider inom Compass Group Sverige.
Kulinariskt team tar fram menyer
Compass Group komponerar goda och näringsriktiga skolmåltider som följer Livsmedelsverkets riktlinjer. Ett kulinariskt team bestående av kostvetare, dietister, kockar och menyutvecklare sätter ihop genomarbetade menyer läsår för läsår – och har sedan en dialog kring dessa med skolorna.
– Vi har skolor med olika önskemål om mat och ibland vill skolor göra om vissa rätter vilket vi självklart gör. Vi arbetar också för att använda mer växtbaserade alternativ i våra maträtter, konstaterar John Söderman.
Arbetet för hållbarhet och minskat matsvinn sker också i nära samarbete med skolorna. Detta sker genom att skapa engagemang, samarbete och att hela tiden vara lyhörd. En viktig faktor är bland annat att personalen i skolköken vet hur man bäst tar hand om matöverskott innan det blir svinn. Där har Compass Group genomfört ett internt initiativ som peppat och inspirerat skolorna: ”Årets Svinnfluencer”.
– Det var en intern tävling där vi fick in många innovativa förslag kring hur man kan minska matsvinnet, berättar Annika Skogvik, hållbarhetsansvarig på Compass Group.
Miljön spelar stor roll
En viktig del för att minska matsvinnet är att se till att eleverna har en lugn och trivsam måltidsmiljö så att stress inte bidrar till att man slänger mat i onödan. Där bidrar Compass Group med rådgivning kring hur möblering, flöden, belysning och liknande inverkar positivt. Att engagera eleverna är också något man sett stor effekt av – utan att skuldbelägga.
– Skuldbelägger man barnen kan de istället utveckla en motvilja till att smaka på maten. Vi har flera initiativ, till exempel det snälla ”sopmonstret” som eleverna helst inte ska mata, och genomskinliga sopsäckar som visualiserar svinnet. Sedan är också planerade inköp avgörande, så att man inte köper in för mycket, och där samarbetar vi också tätt med skolledningen, avslutar Annika Skogvik.
Om oss
Compass Group är en ledande leverantör av matupplevelser och förstklassig service och finns på fler än 450 enheter i Sverige och i 45 länder. Vi tillagar mer än 125 000 portioner mat varje dag till företag, industrier, skolor, omsorg, sjukhus samt försvaret. Läs mer på www.compass-group.se.