Människor dör när de missar att äta sina mediciner

Varje år dör över 400 personer i förtid på grund av att de inte tar sina mediciner på rätt sätt. Samhällets kostnader för felaktig läkemedelsanvändning beräknas till 20 miljarder årligen. Men det finns en lösning som både kan rädda liv och spara pengar – dosförpackade läkemedel.

4,4 miljoner svenskar använder ett eller flera läkemedel varje dag, men långt ifrån alla följer sin kur.

– Det är lätt att glömma en dos och ju fler piller vid konstiga tider desto lättare att det blir fel. Många mediciner ska dessutom ätas preventivt under många år utan att man  känner sig det minsta sjuk, och då är det inte konstigt om behandlingen avbryts eller tabletter glöms bort, säger Wictoria Glans som ansvarar för Apodos, Apotekets tjänst för dosförpackade läkemedel.

En försiktig uppskattning visar att 400 svenskar avlider varje år till följd av att de inte fullföljt sin läkemedelsbehandling. Hade svenska folket tagit sin medicin som det var tänkt hade vi kunnat spara 20 miljarder årligen i minskade läkarbesök och avslutade behandlingar, detta utöver det mänskliga lidandet.  En förbättring på det området för de som ofta tar läkemedel är dosförpackningar. 

Lättare att göra rätt
Dosförpackade läkemedel innebär att läkemedlen kommer förpackade i ihopkopplade påsar. Varje påse innehåller de läkemedel som användaren ska ta vid ett och samma tillfälle. Påsen är tydligt märkt med personuppgifter, medicinskt innehåll samt vilket datum och klockslag läkemedlen i påsen ska tas.

– Tjänsten förbättrar följsamheten till behandlingen, minskar onödigt lidande och sparar pengar för samhället. Den avlastar dessutom vården eftersom sjuksköterskor slipper lägga tid på att placera läkemedel i dosetter och istället kan ägna tid åt omvårdnad. Det är också en trygghet för anhöriga, säger Wictorias Glans.

Öppna tjänsten för fler
Sedan införandet 1986 har dosförpackade läkemedel varit en tjänst som upphandlats av landstingen och nu även av regionerna. Antalet som får tillgång till tjänsten har inte ökat i förhållande till behovet och idag är fortfarande bara cirka 200 000 personer anslutna. Detta ska ställas i relation till att vi idag har över 3 miljoner människor som lever med en kronisk sjukdom i Sverige. Snittåldern på användaren för Apotekets dostjänst är 87 år, trots att många yngre också kämpar för att hålla ordning på sina läkemedel.

Apoteket arbetar idag för att fler ska få dosförpackade läkemedel via regionerna, men har också börjat erbjuda sin tjänst Apodos direkt till privatkunder.

– Fler måste fråga efter tjänsten och läkarna måste rekommendera den till fler än bara de äldsta och mest sjuka. Idag finns det missuppfattningar om att dosförpackad medicin är dyr och vissa regioner rekommenderar det inte, trots att fördelarna är uppenbara.  Vi vill att patienterna får själva välja om de vill få färdiga dosförpackade påsar eller inte. En sådan förändring skulle också ligga i linje med patientlagens ambition om att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet, säger Wictoria Glans.

Nu kan jag enkelt ha koll på alla mina läkemedel

Livet med dosförpackade läkemedel är enkelt, smidigt och tryggt. Det tycker Carina Karlsson som är en av många som använder Apotekets nya tjänst för privatpersoner. 

Livet med dosförpackade läkemedel är enkelt, smidigt och tryggt. Det tycker Carina Karlsson som är en av många som använder Apotekets nya tjänst för privatpersoner. 

– Jag kan inte tänka mig att gå tillbaka och hantera mina läkemedel själv. Jag sparar otroligt mycket tid nu när jag får dosrullar och känner mig mycket tryggare med att allt med behandlingen blir rätt, säger Carina Karlsson som var en av de första som testade tjänsten.

Carina har över tio olika läkemedel som hon ska äta vid olika tidpunkter. Tidigare ägnade hon ett par timmar varje söndagskväll med att trycka ut tabletter, sortera och lägga sina läkemedel i olika dosetter. Ett pilligt och tålamodsprövande jobb som hon nu slipper.

Ny tjänst för privatpersoner
Sedan i höstas har Apoteket börjat erbjuda sin tjänst Apodos med dosförpackade läkemedel till privatpersoner i alla åldrar.  Apotekets utvärdering av tjänsten för privatkunder har varit mycket positiv. Det kunderna uppskattar är att den förenklar flera delar av läkemedelsbehandlingen:

• Organisera sin medicin

• Beställa medicin

• Ta sin medicin

– Apodos gör det enklare för alla som lever med läkemedel. Dina läkemedel kommer färdigsorterade och du kommer enkelt ihåg att ta rätt medicin vid rätt tidpunkt eftersom påsarna är märkta med dag och klockslag. Du får rullarna med dosrullarna regelbundet och slipper tänka på om något läkemedel är på väg att ta slut, säger Carola Edsman som arbetar med den nya tjänsten för privatpersoner.

Många yngre intresserade
Nu när Apoteket öppnat tjänsten för privatkunder är det också många yngre personer som lever ett aktivt liv med sina läkemedel som vill ha dosförpackade läkemedel. Även föräldrar har beställt tjänsten till barn som har flera olika mediciner.

Tjänsten kostar 99 kronor i månaden för privatpersoner. På apoteket.se kan du läsa mer om hur det fungerar och hur du anmäler dig.

Presenteras av:

Kundmöten på apotek: 95 000 varje dag

Kundmöten digitalt: 60 000 varje dag

Appen Mitt Apotek: över en miljon nedladdningar

Medlemmar i Apotekets kundklubb: 2,6 miljoner

Antal apotek: 395

Insamlade läkemedel: 435 ton under 2018

 

På apoteket.se kan du läsa mer om Apoteket; våra tjänster och produkter, vårt hållbarhetsarbete och vår kvalitetskontroll samt självklart handla läkemedel och andra apoteksprodukter.
www.apoteket.se/apodosprivat
www.omapoteket.se