Metenovas magnetiska blandare

– en viktig och kritisk komponent i framtagandet av nya revolutionerande läkemedel.

Metenova är ett svenskbaserat bolag med stark tillväxt och lönsamhet. Deras produktportfölj av magnetdrivna mixers är en central komponent när internationella läkemedelsföretag producerar flytande, sterila läkemedel.

– Vi besitter en unik kunskap och teknologi inom en högintressant nisch. Vi ser en stor möjlighet till framtida tillväxt i och med utvecklingen av nya så kallade biologiska läkemedel som Mab, recombinanter och mRNA-vaccinerna är ett exempel på, säger Johan Westman, företagets vd.

Metenova har på relativt kort tid har lyckats etablera sig som en teknologiskt ledande aktör med ett starkt erbjudande. Produktportföljen består av mixrar som är anpassade för olika typer av applikationer baserade på företagets patenterade teknologier. Kunderna består av ledande läkemedelsbolag och biologiska läkemedelsproducerande bolag.

– Med en ökande andel biologiska läkemedel, en stor andel traditionella läkemedel så kallade block-busters samt en hög tillväxt i den kinesiska marknaden till följd av ett skifte till definierade läkemedel finns det en hög underliggande tillväxt för Metenovas produkter och kunskap, berättar företagets VD Johan Westman.

Omrörningsprocessen allt viktigare
Metenovas produktportfölj av magnetiska mixers baseras på egen patenterad teknologi som har blivit mer och mer avancerad genom åren, något som är en återspegling av läkemedelsutvecklingen. En av Metenovas mixerteknologier är helt lagerlösa och svävar i ett magnetfält. I alla flytande läkemedel som injiceras är det viktigt att alla sprutor ska har exakt samma koncentration av de ingående substanserna. Därför blir också själva omrörningsprocessen viktig.

– Det har skett ett stort paradigmskifte i läkemedelsutvecklingen sedan man knäckte DNA-koden. Det betyder i detalj att man idag är mycket bättre på att ta fram riktigt effektiva och målsökande biologiska substanser, berättar Lennart Myhrberg, Vice President Marketing.

Med dessa nya målsökande terapier kommer helt nya läkemedel som förhoppningsvis kan bota reumatism, alzheimer, olika typer av cancer, malaria och AIDS.
– Flera av varianterna av covid-vaccinerna liksom vaccinet mot livmoderhalscancer är exempel på sådana produkter. Detta innebär också att omrörningen i de tankarna där medicinen tillverkas blir mer och mer delikat. Det är till exempel viktigt att inga proteiner förstörs under produktionen, säger Johan Westman.

Hög kompetens på västkusten
Kärnan i Metenovas verksamhet ligger i produktinnovation. Johan och Lennart ser ur den aspekten bara fördelar med att ha huvudkontoret i Mölndal på den svenska västkusten.
– Det finns ett kluster med bra resurser för den här typen av verksamhet i göteborgsområdet. Vi har ett nära samarbete med universitetsvärlden och har även byggt upp ett nätverk med specialistkompetenser i produktionsdelen här.

Metenovas senaste produkt är en mixer som är avsedd för så kallad single use, en tillverkningsmetod som bland annat varit en av nycklarna till den snabba produktionskapaciteten av covid-vaccin i världen.
– Det innebär att vi har utvecklat en helt ny teknologi och är i en helt ny fas i vår innovationsresa. Vi är övertygade om att detta kommer att leda till att vi lyckas ta ytterligare marknadsandelar i vår nisch.

Läs mer på metenova.com

Metenova är en global leverantör av produkter och lösningar för produktion av aseptiska och sterila läkemedel. Metenova har lång erfarenhet av produktutveckling, tillverkning och försäljning inom detta område med höga regulatoriska krav. Deras innovativa och patenterade mixningsteknologier har fått stort genomslag och framgång inom den globala läkemedelsindustrin. Företaget omsätter cirka 150 miljoner kronor och har en vinstmarginal på över 20 procent.

Läs mer på metenova.com