Så gick Grön Ko från gårdsbutik till storskaligt livsmedelsföretag med Micvac-metoden

Livsmedelsföretaget Grön Ko började som en gårdsbutik som sålde ekologiskt nötkött, från långsamt uppfödda djur. När planen att expandera och göra maten tillgänglig för hela Sverige tog form ville de inte behöva kompromissa kring smak, näringsinnehåll och hållbarhet. Valet föll därför på Micvac-metoden som tillagar, vakuumförpackar och pastöriserar rätter i ett och samma moment. Med lösningen har bolaget gjort en resa från lokal lantbrukare till ett av Sveriges mest välkända varumärken inom kylda färdigrätter.

Från början var Grön Ko’s affärsidé bra kött. I gårdsbutiken i Mässvik såldes ekologiskt kött från djur som betade i det fria och växte i naturlig takt. Från detta gick Grön Ko vidare till att göra långkoksgrytor som serverades på den egna restaurangen och 2012 bestämde man att det var dags att göra rätterna tillgängliga i hela landet. Med ett investeringsstöd i ryggen byggdes en produktionslinje med Micvac – en lösning som tillagar, vakuumförpackar och pastöriserar portionsförpackade rätter.

– Det bästa med lösningen är att man får en lång hållbarhet utan tillsatser och dessutom mindre matsvinn, vilket vi tycker är väldigt viktigt. När vi fick proväta mat hos Micvac så åt jag den godaste potatisen jag någonsin smakat. När potatisen tillagas med Micvac-metoden bevaras den höga c-vitaminhalten och alla smak- och näringsämnen stannar kvar i den slutna förpackningen – jämfört med när du kokar den själv och vattnet hälls bort och med det mycket näring och smak, säger Knut Lillienau, vd på Grön Ko.

”Vi är alltid trygga”
En avgörande faktor i valet av Micvac var livsmedelssäkerheten, berättar Knut Lillienau. Som ett litet företag hade de inte råd att ta risker gällande matens kvalitet.

– Metodens säkerhet var ett av skälen till att vi vågade satsa på detta. I och med att vi inte var ett livsmedelsföretag från början och en småskalig producent ville vi använda en säker tillagningsmetod. Med Micvac är vi alltid trygga i och med att man pastöriserar redan i tillagningsmomentet. Det betyder dessutom att konsumenten är den första som rör maten efter pastöriseringen, vilket gör den helt säker. Dessutom är den enkel att värma – man behöver inte göra hål i plasten och den visslar när den är klar.

Resan från en liten gårdsbutik till ett stort livsmedelsföretag som nu omsätter 60 miljoner har till stor del möjliggjorts av Micvac-metoden, konstaterar Knut Lillienau.

– Vi har gått från att leverera 1000 portioner per vecka första året till 15 000 idag. Det som är bra med linjeproduktionen är att man kan effektivisera och skala upp i takt med att företaget växer, avslutar han.

Läs mer om Micvac

Micvac är ett företag som erbjuder nytänkande livsmedelsteknik för produktion och förpackning av kylda färdigrätter. Företaget grundades år 2000 och har sitt huvudkontor i Mölndal. Nu kan kunder över hela världen ta del av den innovativa produktionsmetoden för färdigrätter. Förutom företagets huvudmarknader i Sverige, Norge och Finland är Micvac också verksamma bland annat i Belgien, Polen, Sydkorea, Chile och Australien. Företaget fortsätter att växa och utökar sin verksamhet inom food service, där de utvecklar nya produktionsmetoder.