Det ger en stor trygghet till vårdgivaren som kan säkerställa att det nyfödda barnet får rätt mängd luft och inte riskerar att skadas av antingen för högt eller lågt luftvolym, säger Karin Dahllöf, vd och Maria Lindqvist en av grundarna till Monivent. Foto: Peter Vikström.

Livsavgörande skillnad för de allra minsta 

Det är alltid en stor händelse när ett barn föds. I vissa fall blir det mer dramatiskt – mellan 3–6% procent av alla barn som föds har svårigheter att andas. Genom en teknik med inbyggda sensorer i andningsmasken som mäter luftflödet, hjälper det svenska företaget Monivent vårdpersonal att ge en säker och effektiv andningsvård av nyfödda. 

Produkten har tagits emot med öppna armar av vårdpersonal runtom i världen. Situationen när ett barn inte andas vid födseln är stressig och utmanande även för erfaren vårdpersonal.  

– Vårdgivaren måste manuellt pumpa ner luft i barnets lungor och det är viktigt att det varken blir för mycket eller för lite eftersom det kan orsaka allvarliga skador. Idag avgörs det många gånger bara genom att titta på hur mycket bröstkorgen rör sig, vilket kan vara väldigt svårt på ett litet barn, förklarar Maria Lindqvist, en av grundarna av Monivent. 

 Trådlös teknik
Monivent har utvecklat en medicinsk utrustning som ger kontinuerlig feedback på luftvolymerna som ges till barnet under manuell ventilering. Inbyggda sensorer i andningsmasken mäter luftflödet och skickar data trådlöst till en skärm.  

– Vårdgivaren ser hur mycket luft som pumpas in och kan justera flödet. Och om till exempel masken skulle läcka och barnet får i sig för lite luft upptäcker vårdgivaren det direkt och kan justera masken, säger Karin Dahllöf, VD på Monivent. 

 Efterfrågan är stor
Eftersom sensorerna kopplas på befintlig utrustning kan vårdpersonalen snabbt vara i gång med den nya tekniken.  

– Det finns ingen liknande produkt på marknaden och vi har fått ett enormt gensvar sedan vi lanserade september 2021. Idag levererar vi till Europa och medan vi väntar på regulatorisk godkännande i Nordamerika och Australien kan vi sälja vår produkt för träning och utbildning på dessa marknader, säger Karin Dahllöf.  

Monivent utvecklar, tillverkar och säljer medicintekniska produkter ämnade att förbättra vården av nyfödda i behov av andningshjälp. Försäljning sker via distributörer i Europa, Australien och Nordamerika. Bolaget är baserat i Göteborg och har 8 anställda.

www.monivent.se