Ny deckare med fokus på det riskfria brottet ID-kapningar

Enligt en Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av mySafety Försäkringar drabbades över 200 000 personer av ID-kapningar i fjol. Brottslingarna blir allt smartare och drar därtill nytta av den kontinuerligt ökande digitaliseringen. mySafety Försäkringar vill öka medvetenheten om riskerna med ID-bedrägerier och hjälpa konsumenter att skydda sig från att bli utsatta. Därför släpps nu den spännande nya deckaren Övertaget.

ID-kapningar är Sveriges vanligaste brott; bara i Sverige blir privatpersoner utsatta för bedrägeriförsök fyra gånger per minut, varje dag. På samma vis som digitaliseringen medför mer avancerade tekniska möjligheter öppnar den också för mer sofistikerade bedrägeriförsök.

– De som ägnar sig åt det här är många gånger samma personer som sysslar med allvarlig organiserad brottslighet, och de är oerhört skickliga på att invagga dig i falsk säkerhet, konstaterar PA Prabert, kommunikations- och vice koncernchef på mySafety Försäkringar.

ID-kapning i deckaren Övertaget
Trots att brottet är så pass utbrett saknas det konkreta insatser från myndighetshåll, vilket har medfört att det ofta ses som ett riskfritt brott. Bristen på åtgärder bidrar också till den fortsatta okunskapen om ID-kapningar. Därför har mySafety ett starkt fokus på att sprida information om hur man själv kan minska riskerna.

– Som en av många satsningar har vi tagit initiativ till ett samarbete med författaren Signe Svensson. Samarbetet har resulterat i den nysläppta deckaren Övertaget där ID-kapning är i fokus. Det är verkligen spännande läsning!

Larmar vid risker
I förlängningen är det dock omöjligt att helt informera ”ikapp”. Av den anledningen samverkar mySafety med experter inom proaktiv bevakning, som genom komplexa algoritmer larmar så snart de identifierar en risk.

– Med mySafetys ID-skyddsförsäkring får man skydd mot majoriteten av påföljderna; vi hjälper den utsatte med allt från att kontakta fordringsägare och myndigheter till att säkerställa kreditstatus och bestrida felaktiga fakturor. Vi täcker också den ekonomiska förlusten och ger skydd och stöd om ärendet tas till domstol. Vi gör helt enkelt allt vi kan för att skydda våra kunders identiteter, avslutar PA.

”Övertaget” finns nu tillgänglig på Bokus och Adlibris samt kan även beställas på www.mysafety.se/bok-overtaget .

 

Om mySafety Försäkringar
mySafety Försäkringar har sedan 20 år utmanat försäkringsbranschen med innovativa lösningar för såväl nya som gamla problem och brott. De är ledande inom ID-skyddsförsäkring samt andra trygghetstjänster som förenklar i vardagen.

”Övertaget” finns nu tillgänglig på Bokus och Adlibris samt kan även beställas på www.mysafety.se/bok-overtaget .