Nacka Energi satsar på unga medarbetare som vill utvecklas. I bild: Amanda Regner (kommunikatör), Alexander Kolmodin (nätplanerare) och Vanessa Persson (montör). T.h. VD, Jonas Kellberg.

Nacka Energi – det lilla elbolaget
som gör stor skillnad

Tillsammans med medarbetare och kunder vill Nacka Energi bidra till att hemkommunen erbjuder en bra livsmiljö. Till sin hjälp har de modern teknik och innovationsprojekt.

Nacka Energi har under de senaste åren satsat stort på laddmöjligheter i Nacka. De har även bytt ut alla sina elmätare, och i kombination med en ny prismodell kan kunderna nu påverka sin energiförbrukning på flera sätt.

I samband med införandet av de nya mätarna startades ett så kallat skunk-projekt, som gick ut på att ta reda på hur kunderna på ett enkelt sätt kan ladda hem nätvärden från dem.

– Alla kan hämta ut de här värdena och styra olika funktioner i sitt hem, exempelvis effektvakt till elbilen eller värmepumpen, säger Alexander Kolmodin, nätplanerare hos Nacka Energi.

Han berättar att projektet nu är inne i en analysfas.

– Slutligen ska det resultera i en guide på vår hemsida. Vi vill inte bara installera smarta elmätare, utan är också måna om att våra kunder ska veta hur de kan användas för att få en effektiv energianvändning.

Många möjligheter
Alexander Kolmodin har jobbat på Nacka Energi i fyra år. Utöver skunk-projektet har han även fått testa att livesända webbinar, arbeta som jourhavande eldriftsledare och gå en kurs i elnätsekonomi.

– Arbetet har motsvarat mina förväntningar och mer därtill! Något som är speciellt roligt är att få jobba praktiskt – inte bara teoretiskt.

Alexander Kolmodin lyfter också fram att Nacka Energi är en arbetsgivare som låter sina medarbetare utvecklas och testa nya roller. Här får han medhåll från bolagets VD, Jonas Kellberg:

– Vi är ett litet företag med snabba beslutsvägar. Vi låter våra medarbetare ta initiativ och driva så väl små som stora projekt.

 

Nacka Energi är det lokala nätbolaget som ägs av Nacka kommun. Företaget omsätter 200 miljoner kronor och sysselsätter 60 anställda. Deras elnät är 1 400 kilometer – lika långt som sträckan Nacka Forum till Treriksröset – och toppbelastning ligger på 123 MW, vilket motsvarar 820 snabbladdare på en gång.

www.nackaenergi.se