Rädda världens vatten medan du tar en dusch i Orbital Shower

Jordens färskvatten är redan en bristvara i många områden och vattenkrisen eskalerar i snabb takt. För att det ska räcka till oss alla måste vi börja använda vatten på ett smartare och mer långsiktigt hållbart sätt. Orbital Systems är företaget som tar vattenfrågan på största allvar och vill bana väg för en revolution i vårt sätt att använda jordens resurser.

Orbital Systems första produkt är en smart dusch som renar och återcirkulerar vattnet så att du använder upp till 90% mindre vatten och upp till 80% mindre energi per dusch, vilket förstås också gör att kostnaderna sjunker. 

Lika viktigt som de miljömässiga och ekonomiska aspekterna är upplevelsen av produkten – hur det faktiskt känns att ta en dusch i Orbital Shower. Det ska vara lika skönt om inte ännu skönare än i en vanlig dusch. 

– Om man ska åstadkomma en beteendeförändring inom miljöområdet är det viktigt att ta fram en lösning som inte känns som en uppoffring för användaren, säger Mehrdad Mahdjoubi, grundare och vd på Orbital Systems. 

Varje person i Sverige använder drygt 100 liter färskvatten om dagen till att duscha. Det mesta av vattnet rinner rakt ut avloppet. Det gör duschen till den största boven av vattenslösarna i våra svenska hem.

– Vi använder vatten på samma sätt som för 100 år sedan, vilket inte är rimligt. Jämför det med energisektorn där man har kommit upp med mängder av lösningar för att effektivisera energiåtgången. Nu är det hög tid att vi fokuserar på en annan viktig naturresurs: jordens färskvatten, säger Mehrdad Mahdjoubi.

Så fungerar det
Tekniken bygger på att sensorer i golvbrunnen kontrollerar vattnets kvalitet 20 gånger per sekund. Vatten som kan renas går igenom ett filter som silar bort partiklar samt ett UV-ljus som eliminerar alla bakterier. Det värms sedan upp till rätt temperatur igen och återcirkuleras i duschen. 

Det vatten som inte håller tillräckligt hög kvalitet spolas ut i avloppet. Det återcirkulerade vattnet blir till och med ännu renare än det som gick in i systemet från början.

Orbital Retrofit – en plug & play dusch
Till hösten lanseras en ny version av Orbital Shower, kallad Orbital Retrofit.

– Det är samma teknik och samma sköna duschupplevelse. Men med Orbital Retrofit blir installationen så mycket enklare. Det är en plug & play produkt som vi sätter in i befintliga badrum, utan att bryta tätskiktet eller sätta igång något renoveringsprojekt. Vi sköter hela installationen från ax till limpa, vilket blir ännu smidigare för våra kunder, berättar Peter Bixe, Vice President Sales & Marketing på Orbital Systems.

Orbital Systems är just nu inne i en mycket intensiv period. Samtidigt som samhället börjar öppna upp på riktigt efter en lång period av stiltje växlar företaget upp rejält både på försäljningsfronten och i produktionstakten. Behovet av att optimera vår vattenförbrukning bara växer – och det är ett hittills i princip helt outforskat område. 

– Vi bara är i början på vår resa. Orbital shower är den första produkten i en lång rad av uppfinningar som alla syftar till att effektivisera sättet vi använder färskvatten och energi på, avslutar Peter Bixe.

Läs mer om Orbital System här

Vi tror på dig som gör skillnad. På dig som vågar fatta beslut, stora som små, för att göra saker bättre, redan idag. Och vi är övertygade om att alla som vill kan vara med och förändra.

Med Orbital Shower kan vi börja revolutionera hela världens vattenanvändning. Vi står redan på frontlinjen, är besatta av utveckling och älskar banbrytande idéer. Men teknologi och innovation kan aldrig förändra någonting utan människorna. Förändrarna.

Vi är inget utan dig som vill göra skillnad. Gemensamt skapar vi världen som vi vill ha den. Allt vi kan påverka är här och nu, inte imorgon. Tillsammans förändrar vi framtiden. Idag.