Tillskott av omega-3 ger ett flertal positiva effekter på vår hälsa

Vi äter tyvärr allt mindre fisk samtidigt som den nyttiga, feta fisken vi köper ofta är odlad. Det innebär att många av oss kan få svårt att uppnå dagsbehovet av omega-3 fettsyrorna. Eftersom fettsyrorna är livsviktiga rekommenderar nu Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, ett dagligt intag av omega-3 fettsyrorna EPA och DHA till vuxna och ett tillskott av DHA till gravida och ammande mammor. 

Omega-3 fettsyror tillhör, tillsammans med i princip samtliga vitaminer, de näringsämnen som kroppen inte själv kan tillverka. De är därför livsviktigt att vi får i oss omega-3 genom mat eller kosttillskott. 

– Omega-3 stödjer flera viktiga funktioner i kroppen. Det är viktigt för mammor och de som ammar att se till att få i sig omega-3 fettsyran DHA. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. EFSA, rekommenderar numera ett extra tillskott vid graviditet och amning, förklarar John Erik Erdal, R&D Manager Orkla.

De viktiga fettsyrorna i omega-3 är DHA och EPA. Om mamman eller den blivande mamman äter omega-3 fettsyran DHA bidrar det till att ögonen utvecklas normalt både hos fostret och senare spädbarnet om det ammas. Denna fettsyra bidrar också till att synen utvecklas normalt hos spädbarn upp till 12 månader.

– DHA bidrar även till att själva hjärnan utvecklas normalt hos foster och spädbarn som ammas. Även för vuxna har intag av fisk och omega-3 stor betydelse för hälsan. Om man som vuxen intar 250 mg DHA dagligen bidrar det till att man kan bibehålla både en normal hjärnfunktion och synförmåga. Om man dagligen även intar EPA så bidrar det till en normal hjärtfunktion, säger John Erik Erdal. 

Alla är nog medvetna om att fisk är nyttigt och att man blir intelligent av att äta mycket fisk. Men är det verkligen så? 

– Jo då, fisk är nyttigt och det beror bland annat på innehållet av omega-3, samtidigt äter vi mindre fisk än tidigare. Enligt Livsmedelsverket äter endast 3 av 10 svenskar fisk mer än två gånger per vecka. Om det är mest torsk man äter får man äta ganska mycket för att få i sig rekommenderad mängd av omega-3, vilket jag inte tror att så många inser, berättar Karin Stålhammar, produktchef Orkla.

En annan viktig sak att tänka på är miljöaspekten, och det är bra för miljön att fler väljer fisk som är certifierad och som är fångad med försiktiga fångstmetoder. 

– Väljer man att ta ett tillskott av omega-3 skall naturligtvis även förpackningen vara miljövänlig, menar Karin Stålhammar. Jag tror också att vi kommer att få se mer växtbaserade produkter på marknaden, med tanke på det ökade intresset för vegansk kosthållning, som exempelvis vårt veganska omega-3 preparat baserat på alger, avslutar Karin Stålhammar.

Fakta om Omega 3:
Intag av DHA bidrar till att synen utvecklas normalt hos spädbarn upp till 12 månaders ålder, den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 100 mg DHA.

Mammans intag av DHA bidrar till att ögonen och hjärnan utvecklas normalt hos foster och spädbarn som ammas, den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag på 200 mg DHA utöver det rekommenderade intaget för vuxna (250 mg av en kombination av DHA och EPA).

DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion samt normal synförmåga hos vuxna. Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA.

EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion. Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg av en kombination av DHA och EPA.

Det är viktigt med en mångsidig och varierad kost och en hälsosam livsstil. Kosttillskott bör därför inte användas som ett alternativ till kosten.

Pharbio Omega-3 – Bra omega-3 från havet!
Pharbio Omega-3 erbjuder kosttillskott som är anpassade efter dig och din familjs behov – för hela kroppen och för hela livet! Vi har ett brett utbud av omega-3-tillskott som passar alla – vuxna, gravida, veganer, barn, aktiva och du som är äldre. Pharbio Omega-3 tillverkas av Orkla Care.

www.orkla.se / www.braomega3.se