Next is Now – framtidens mat redan idag

Orkla har i flera år arbetat strategiskt med hållbarhet. Den koncernövergripande strategin följs av alla koncernens bolag och baseras på en noggrann väsentlighetsanalys, med tydliga mål, processer och nyckeltal. Inom koncernens svenska Out of home-avdelning, Orkla FoodSolutions, verkställer man detta mot den professionella marknaden via plattformen Next is Now.

På Orkla Foods Sverige bidrar man till koncernstrategin genom att erbjuda God mat som gör gott, inte bara att det smakar gott, även att det gör gott för människor, djur, miljö och samhället i stort. Hållbarhetsdirektören Agneta Påander förklarar att hållbarhetsperspektivet är en naturlig del av Orkla Food Sveriges företagande och hon är övertygad om att ett ansvarsfullt förhållningssätt är en förutsättning för att vara marknadsledande även i framtiden.

Inom Out of home-avdelningen, Orkla FoodSolutions, har man utifrån strategin skapat Next is Now, en plattform för framtidens mat som är hållbar och hälsosam - och som redan finns här idag.

 

Mönster måste brytas
Framtidens mat är föga förvånande grön, hållbar och hälsosam. Livsmedel spelar stor roll både för de globala miljöutmaningarna och den allmänna folkhälsan, så det är viktigt att människor börjar förändra sina mönster.– Vi behöver hjälpas åt för att komma tillrätta med hållbarhets- och hälsoutmaningarna. Det är dags att gå från ord till handling och vi är övertygade om att vi genom samarbete kan göra stor skillnad, säger Ellinor Persson, Marknadschef Orkla FoodSolutions.

Det är utifrån denna övertygelse som Next is Now har utvecklats. Ambitionen är att fler ska börja agera, istället för att bara diskutera.
– Vi började med att fråga experterna vad framtidens mat är. Svaret var unisont: hållbart, flexitariskt och att vi som stor livsmedelsproducent har en viktig roll. Utifrån experternas svar och de trender vi ser i omvärlden skapade vi plattformen Next is Now. Vi vill få till samarbeten med våra kunder och tillsammans ta konkreta actions så att vi kan få till skiftet i hur vi äter mer hållbart och hälsosamt, säger Ellinor.

Förutom kundevent och utbildningar innehåller Next is Now färdiga koncept med CO2-e beräknade recept och inspirationsmaterial för både kock och gäst. Koncepten kan även anpassas utifrån de unika verksamheternas behov.

Ellinor, Agneta och Sara, Orkla Foods Sverige

Dags att agera
Ett konkret koncept som tagits fram till skolor är Fast Fusion Climate Week.

– Fast Fusion Climate Week är en klimatvänlig vecka där vårt fulla fokus läggs på god mat som dessutom är bra för klimatet och hälsan, berättar Sara Westerlin, projektledare för Next is Now på Orkla. Det är stora smaker från hela världen blandat med vårt svenska kök, kort sagt mat lagad med kreativitet. Målet är att alla, när veckan är slut, ska ha upptäckt både hur god klimatsmart mat är och att vi fått ett hållbart grundtänkande. För det kommer att behövas mycket mer än en Climate Week för att vi ska gå åt rätt håll mot ett bättre klimat.

Fast Fusion Climate Week har en egen hemsida med allt som behövs för att nå ut med hälsosam och hållbar mat till skolköken. Det inkluderar information till föräldrar, pedagogiskt material till lärare och rektorer, intressanta affischer och informationsmaterial till skolkökspersonal och mycket mer. Sara poängterar dock att man inte kommer långt om maten inte är god. Ska man åstadkomma en beteendeförändring gäller det alltså att sätta ribban högt och inte tumma på smaken.

– Det finns ingen tid kvar att bara prata, utan vi måste agera och vi måste göra det tillsammans. Det är helt enkelt dags att skrida till handling, avslutar hon.

Läs mer om Next is Now
Läs mer om Fast Fusion Climate Week

Presenteras av:
Orkla Foods Sverige

Orkla Foods Sverige gör god mat som gör gott. Våra största varumärken är Felix, Abba, Kalles, Paulúns, BOB, Frödinge, Ekströms, Risifrutti, Grandiosa, Önos, Fun Light, JOKK och Den Gamle Fabrik. Vi har en omsättning på cirka 5 miljarder kronor årligen och runt 1 500 anställda i Malmö, Eslöv, Frödinge, Fågelmara, Kumla, Kungshamn, Tollarp, Uddevalla, Vansbro och Örebro.

Våra populära varumärken är en stor del av vårt stolta svenska matarv och för oss är det viktigt att vår mat och dryck smakar gott och är tillagad med omtanke om människor, hav och land. Vi vässar våra krafter och smaklökar för att skapa innovation, driva utvecklingen av en hållbar livsmedelsbransch och göra våra varumärken ännu godare och bättre.

www.orkla.se