Överlägsen hållbarhetsvinst när du väljer färskt bröd

I tider när klimatförändringar blivit ett faktum vill många göra så miljövänliga konsumtionsval som möjligt. Färskt bröd är bland de mest klimatsmarta livsmedlen du kan äta – så länge det produceras på ett hållbart sätt. Sveriges största bageri, Pågen, värnar om cirkulära och klimatanpassade processer.   

I Sverige slängs enorma mängder mat och en stor del av svinnet sker i hemmet. För att motverka det satsar svenska storbageriet Pågen på att leverera färskt bröd till landets matbutiker – något  som har visat sig vara en huvudingrediens för en hållbar livsmedelskonsumtion.

– Genom att maximera brödets hållbarhet minskar både returerna från brödhyllorna i butikerna samtidigt som du som konsument får ett livsmedel som håller sig gott länge innan det blir torrt och behöver slängas. På detta sätt minskar matsvinnet markant, och hållbarhetsvinsten blir större än alla former av återvinning, säger Berith Apelgren, informationschef på Pågen.

Med Europas modernaste formbrödslinje tar nu Pågen sitt hållbarhetsarbete till nästa nivå genom investeringar som ökar förmågan att leverera ännu mer färskt bröd till butikerna.

Cirkulärt system med svenska råvaror
Pågen bakar allt bröd i Sverige med så stor andel svenska råvaror som möjligt och minimerar därmed sitt klimatavtryck. Företaget lägger stor vikt vid att sträva mot ett cirkulärt system och återvinner returbröd från butikerna och alla bagerirester.

– Merparten av brödreturer och bagerirester blir djurfoder genom samarbete med lokala bönder. Återstående rester  går till tillverkning av bioetanol och blir förnybart bränsle. Vidare donerar vi även våra bageriers överskottsbröd till Stadsmissionen. Tack vare kretsloppet hamnar brödresterna i en mer hållbar återvinning än om de skulle slängas i matbutiken eller av hushållen.

Att måna om det svenska jordbruket och en hållbar framtid ligger Pågen varmt om hjärtat, berättar Berith Apelgren.

– Vi har en nära kontakt med våra odlare och det finns en stor trygghet i den svenska kvaliteten. För oss är det viktigt att värna om ett livskraftigt, långsiktigt och hållbart svenskt jordbruk. Vi brukar säga att det vi bakar vill vi också kunna ge till våra barn – och då måste vi alla ha en stor omsorg om våra gemensamma resurser och vår omvärld, avslutar hon.

Läs mer om Pågen här

Presenteras av: Pågen

Pågen är Sveriges ledande bageri. Vi är ett familjeföretag vars bagartradition började redan 1878. Varje dag förser vi brödälskare över hela Europa med Pågen® bröd, Gifflar™ och KRISPROLLS® skorpor. Vi omsätter 3,3 miljarder SEK och har 1450 medarbetare som bakar med kärlek. Läs mer på www.pagen.se