Längst till vänster syns Niklas Sundin, avdelningschef vid nya anläggningen och tidigare operatör vid en av de andra pressanläggningarna tillsammans med Lars-Göran Nilsson och Ulrika Svensson.

ProfilGruppens medarbetare skrev småländsk industrihistoria

ProfilGruppen går emot strömmen och väljer att expandera på hemorten istället för att flytta produktionen utomlands. Nu står en ny hypermodern produktionsanläggning för strängpressade aluminiumprofiler klar.

I lilla Åseda med dryga 3000 invånare har ett internationellt företag vuxit ur den småländska myllan.

– Vi är extremt lokala. Det är här vi har vårt huvudkontor och har byggt upp hela vår produktion, så när vi nu skulle bygga en ny anläggning kändes det naturligt att fortsätta satsa här. Det är i Åseda rätt kompetens finns och vi känner att vi är som mest konkurrenskraftiga när hela företaget finns på samma plats, säger Ulrika Svensson, HR-chef på ProfilGruppen.

ProfilGruppen startades 1981 och har sedan dess levererat skräddarsydda aluminiumprofiler till kunder inom vitt skilda branscher. Efter finanskrisen valde företaget att gasa på istället för att bromsa, vilket resulterat i att man för ett par år sedan började närma sig kapacitetstaket.

Sedan årsskiftet 2019/2020 håller den nya processanläggningen på att trimmas in efter några månaders projektering, maskinmontage och driftsättning. En unik detalj är att hela 96 procent av fastighetsbygget gjorts i samarbete med lokala företag – den småländska stoltheten genomsyrar hela ProfilGruppen.

Redan tidigt i processen involverades operatörer och servicepersonal som ska arbeta i den nya anläggningen, som fick lyfta sina åsikter och tankar om hur deras nya arbetsplats skulle se ut.

– De här medarbetarna har fått möjlighet att tycka till om tekniken och leverantörsvalen, vilket har skapat ett ännu större engagemang kring projektet. De har fått vara med och skapa en internationell arbetsplats i lilla Åseda. Detta ger en signal till andra medarbetare att möjligheten finns att vara med och påverka när vi gör nysatsningar, säger Ulrika Svensson.

Den nya anläggningen vilar på tre grundstenar – hållbarhet, teknik och arbetsmiljöfokus. ProfilGruppen har satsat på att återvinna energi och borrat 33 hål på 300 meter för energilagring i berggrunden. Detta ger möjligheten att värma upp nuvarande och framtida fastigheter med återvunnen energi. Tack vare tekniken i anläggningen kan företaget dessutom få ner energiförbrukningen per producerad enhet då processen är designad för optimerat kvalitetsutfall och materialutnyttjande.

I anläggningen finns också en rad smarta lösningar som både ökar säkerheten och förbättrar arbetsmiljön.

– Vi har försökt arbeta med all den teknik som finns och fått till öppna och flexibla ytor där operatörerna kan ha ögonkontakt med sina kollegor trots att de avståndsmässigt kan befinna sig långt från varandra. Vi har färre konventionella staket och har istället satsat mer på mjukvarubaserad säkerhet, säger Lars-Göran Nilsson, projektansvarig.

Som ledare i projektet och byggprocessen är han extra nöjd över att nu se slutresultatet.

– Det är roligt att se att resultaten överträffar våra projekterade mål och bär den frukt som vi tänkte oss. Vi är mitt uppe i driftoptimeringsfasen nu och håller på att trimma in processen, och ser att det finns mer att ge och förbättringar att göra. Det är inspirerande och ger mersmak för kommande projekt, säger Lars-Göran Nilsson.

Fakta om Profilgruppen

  • ProfilGruppen är en helhetsleverantör av kundanpassade profiler och komponenter i aluminium.
  • Produktion och försäljning i Åseda, säljkontor i Stockholm, Norge och Tyskland
  • Noterade på Nasdaq Stockholms Small Cap
  • Etablerat: 1981
  • Omsättning 2019: 1 622 miljoner kronor
  • 657 aktiva kunder

www.profilgruppen.se