Konstgjort hjärta kan rädda miljontals liv

Ett svenskt hjärta ska övervinna ett globalt folkhälsoproblem. Många års framgångsrik forskning ligger bakom Realhearts konstgjorda hjärta, en banbrytande innovation som kommer att rädda liv och ge livskvalitet till människor som drabbats av hjärtsvikt.

Över 60 miljoner människor världen över lider av hjärtsvikt. Men under ett år finns bara 8000 hjärtan att transplantera. Nu är en lösning på den haltande ekvationen på väg. Efter svenska uppfinningar som hjärt- och lungmaskinen, pacemakern och dialysmaskinen är Realhearts artificiella hjärta nästa stora innovation.
– Hjärtproblem orsakar mycket mänskligt lidande världen över. Det vill vi ändra på. Realheart kommer inte bara att rädda människors liv, utan även ge dem livskvaliteten åter. Till skillnad från andra konstgjorda hjärtan är vårt system designat för att vara så effektivt, tyst och lätt att man efter en transplantation kan leva ett gott liv med hög rörelsefrihet och bekvämlighet, säger Ina Laura Perkins, vd på Realheart.

Ina Laura Perkins, vd på Realheart.

Spetskompetens löser komplexa utmaningar
Att konstruera ett konstgjort fyrkammarhjärta är oerhört komplext. Det krävs komponenter från rymdindustrin för att klara den tuffa miljön i människokroppen, och det behövs ett internationellt expertnätverk av hjärtkirurger, veterinärer, ingenjörer och biomedicinska forskare för att lösa utmaningarna. Utvecklingen av Realheart TAH har kommit långt: hjärtat är i fasen för djurstudier med målet att 2024 göra det första implantatet på en människa. Och intresset för det artificiella hjärtat är stort:
– När vi är på internationella konferenser vittnar läkare om ett skriande behov. För dem kommer vårt hjärta att bli ett värdefullt alternativ till donerade hjärtan. Och för dem som drabbas av hjärtsvikt kan Realheart bli skillnaden mellan liv och död, säger Ina Laura Perkins.

Scandinavian Real Heart AB utvecklar ett komplett artificiellt hjärta (Total Artificial Heart – TAH) för patienter med livshotande hjärtsvikt. Realheart® TAH har en unik, patenterad design som efterliknar det mänskliga hjärtat och hjärtats fyrkammarsystem gör det möjligt att generera ett fysiologiskt anpassat blodflöde. Det är ett unikt koncept i den medicintekniska världen.

Läs mer på: www.realheart.se