SATELLITKONTOR NÄRA HEMMET – REVELOPS LÖSNING FÖR DISTANSARBETE

Hur ser framtidens kontorsarbete ut, vill vi tillbaka till kontoret över huvud taget? Enligt Revelop är frågan felställd.
– Det människor vill slippa är de långa resorna från och till jobbet, inte det sociala umgänget, kreativa miljöer och ergonomiska kontor. Vi tror att en av lösningarna är satellitkontor nära hemmet.

Nu börjar de återbefolkas, kontoren, efter att ha ekat tomma i över ett år. Riktigt som förr kanske det dock inte blir. Många företag har visserligen kallat tillbaka sina anställda till huvudkontoren, men en hel del har valt att fortsätta med en kombination av kontors- och distansarbete. Sannolikt uppskattat av de anställda. 

Pandemin har fått många att upptäcka fördelarna med att slippa arbetspendla. Den genomsnittlige stockholmaren arbetspendlar 72 minuter varje vardag. Det blir en dryg halvtidsvecka i månaden. Tid man skulle kunna ägna åt något annat. 

– Den insikten har sjunkit in och resulterat i en förskjutning av vem eller vad som avgör var vi arbetar. Mindre arbetspendlande är ju också bara positivt ur hållbarhetssynpunkt, menar Thomas Jonasson, chef för strategisk uthyrning och marknad för fastighetsbolaget Revelop.

Revelop utvecklar kontor och coworking-arbetsplatser i Stockholms utvecklingsområden: Haninge, Älvsjö, Kista, Sollentuna och Bredden. Ett exempel är all inclusive-kontorshotellet C/O Workspace. Där erbjuds kontorsrum i alla storlekar med flexibla avtal och all inclusive-paket som inkluderar allt från mötesrum och kaffe till reception. På vissa platser även gym. 

– Vi ser till att allt runt omkring finns på plats så att kunden från dag ett kan flytta in och fokusera på sin verksamhet. Våra kontor är öppna dygnet runt och med vårt digitala passagesystem kan våra kunder röra sig fritt mellan alla våra anläggningar, berättar Gabriel Andersson, Head of operations på C/O Workspace.

I Atrium Ljungbergs rapport om framtidens kontor nämns just sattelitkontoren som en ny lösning. Rapporten beskriver ett paradigmskifte där vi rör oss bort från centralt placerade, aktivitetsbaserade arbetsplatser mot mer individuella lösningar. Huvudkontoret finns fortfarande kvar, det är där vi tar del av sociala sammanhang med kollegor, men det kombineras med ett hemmakontor – och en hubb nära hemmet. 

– Moderna och ergonomiska kontor i bostadsnära lägen är positivt för alla inblandade. Företagen hyr kontorsytor till anställda som bor i närområdet. De slipper arbetspendla och får en bättre arbetsmiljö samtidigt som företagen får möjlighet att påverka både varumärke och företagskultur på ett sätt som inte vore möjligt om alla jobbade hemifrån, menar Thomas Jonasson.

Revelop hette tills alldeles nyligen Profi Fastigheter. Det nya namnet, tänkt att illustrera företagets fokus på hållbarhet, är en ordlek mellan reuse och develop.

Hur hållbara är ni, med tanke på bygg och fastighetsbranschens stora miljöpåverkan?

– Vi river inte hus för att bygga nya, vi utvecklar det som redan finns på plats. Vi bygger om och bygger till, skapar nya användningsområden och återanvänder befintligt material så långt som möjligt, avslutar Thomas Jonasson.

Revelop äger och utvecklar kommersiella fastigheter i Sveriges storstadsregioner. Målet är att med ett utpräglat ESG-fokus skapa positiv förändring. Man driver även cowork-konceptet C/O Workspace i egen regi.

Läs mer på www.careofworkspace.se och www.revelop.se