Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

RFSU: ”Förbättrad kommunikation får fler unga att använda kondom”

Allt fler unga använder kondom och bäst av alla är unga mellan 16 och 20 år.
Det visar en ny undersökning beställd av RFSU.
– Unga har tillgång till kunskap och information, och får denna kunskap repeterad i olika miljöer på ett helt annat sätt än äldre grupper. Det är detta vi ser resultatet av, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

Undersökningen visar att 60% av unga 16-20 år har använt kondom i samband med sex de senaste 12 månaderna, vilket är fler än i åldersgruppen 21-35 år, där motsvarande siffra är 46%. Det är också den högsta användningen sedan 2009 då RFSU började mäta detta.

– Unga är bra på att använda kondom, konstaterar Pelle Ullholm.

Han förklarar detta med en attitydförändring i samhället, där unga tenderar att kommunicera bättre om att använda kondom, men också att de är mer lyhörda för sin partners önskemål och känslor.

Allt fler begär samtycke
Undersökningen visar att 33% av unga i åldersgruppen 16-20 år frågade eller bad om samtycke senaste gången de hade sex med en ny partner, jämfört med bara 19% än de något äldre, i gruppen 21-35 år. 2020 var siffran 25% för gruppen 16-20 år.

– Vi har märkt att samtalet kring kondom idag handlar mycket om samspel och vad ens partner vill, jämfört med tidigare då kondomanvändning mer handlade om könssjukdomar och oönskade graviditeter. Förbättrad kommunikation får helt enkelt fler unga att använda kondom, säger han.

Denna beteendeförändring har fått skjuts av händelser som Metoo, samtyckeslagen och kampanjen #prataomdet om sexuella övergrepp.

På RFSU har man i snart 90 år arbetat med sexualupplysning, genom informationsförmedling i skolor och andra miljöer där unga finns, och numera digitalt, på sajter som dearcondom.org men också med en ny digital metodbank som riktar sig till lärare för sin undervisning.

På RFSUs Youtube-kanal ”RFSUredaktion” finns mängder av material på olika teman och språk som kan ses och laddas ned över hela världen.

Ett fokus nu för RFSU är att ytterligare minska det så kallade kondomglappet, alltså skillnaden i hur ofta man har som mål att använda kondom och hur det i realiteten blir.

– Vi ser att glappet minskar utan att ambitionen sjunkit. Det är en bra trend som vi hoppas ska fortsätta, avslutar Pelle Ullholm.

Att skapa förutsättningar för att förändra och förbättra människors liv har varit RFSU:s målsättning ända sedan starten 1933. Genom sexualupplysning, utbildning och opinionsbildning vill RFSU slå hål på fördomar, bota kunskapsbrist och öka den sexuella hälsan, i Sverige såväl som internationellt. När du köper produkter från RFSU gör du så mycket mer. Allt överskott från försäljningen går till RFSUs arbete för Body Rights – mänskliga och sexuella rättigheter – i hela världen.

För mer kunskap och upplysning www.rfsu.se och www.dearcondom.org

För produkter www.rfsu.com