Jonas Hultin, grundare av och vd på Rocker.

Hela din ekonomi i en app – smart, enkelt och ekonomiskt

Fika, autogiro till träningskortet, streamingtjänster, bolån och kreditkort. Behovet av att få en överblick av privatekonomin har kanske aldrig varit större. Det kan du också få. Med bankutmanaren Rockers app håller du enkelt koll på alla dina utgifter och får dessutom bra ränta från första kronan.

2018 uppdaterades betaltjänstlagen (PSD2) så att konsumenten fick mer makt över sin egna bankdata. Det var något som Jonas Hultin, grundare av och vd på Rocker, tog fasta på i skapandet av appen. Rocker erbjuder tjänster inom sparande, betalningar, lån och krediter samt möjliggör säkra, flexibla transaktioner för handel.

– Det nya direktivet innebar i praktiken att jag som kund kan ge min bankdata till en tredjepartsaktör som till exempel Rocker. Att vara kund hos Rocker innebär att man samlar hela sin ekonomi på ett ställe. Något som kanske är extra viktigt nu när marknaden är svajig, då det kan finnas behov av att få ned kostnader och ha bättre koll på sina utgifter, säger Jonas Hultin.

Enkel överblick kan leda till beteendeförändringar
Många människor har sitt lönekonto hos en storbank och sedan en rad utgifter som studielån, kreditkort och kanske ett extra kreditkort som inte finns hos banken. Det gör att vardagsekonomin och konsumtionsbeteenden kan vara svåra att överblicka.

– Vi ser att många av våra användare söker information om sina egna konsumtionsvanor. Till exempel ”hur mycket lägger jag på streamingtjänster, hur mycket köper jag caffe latte för, hur mycket lägger jag på taxiresor?” Om man kan få koll på sitt köpmönster kan det också leda till att man ändrar sina vanor för att få ned kostnader. Med en tydlig överblick blir det en ”call to action” för ett ändrat beteende, säger Jonas Hultin.

Fler aktörer – bättre ränteläge
När man använder appen sker inloggning med Bank-ID. Det finns för kunden tre olika paket att välja på där alla tjänster syftar till en förenklad vardagsekonomi. I premiumpaketet ingår till exempel Rocker Touch, ett biometriskt betalkort som Rocker är ensamma i Sverige om att erbjuda sina kunder. Rockers kort är kopplade till mobilen oavsett om man använder Google, Apple eller Samsung Pay. I de olika paketen har man även cashback, fördelaktig ränta på lån och nu möjlighet att få marknadens högsta sparränta, 1,45 procent.

– Traditionellt ger banker en bra ränta till kunder med mycket pengar. Så fungerar det inte hos oss eftersom vi inte tycker att man ska ha lönen på ett lönekonto med 0 procents ränta. Hos Rocker får alla ränta från första kronan. Något vi har möjlighet att göra eftersom vi kan ansluta flera banker med olika upplåningsbehov till appen. Det här sättet, att bygga tjänster mot slutkund med fler aktörer, tror jag att vi kommer se mycket mer av, säger Jonas Hultin.

Men ännu är appen långt ifrån färdigutvecklad. Jonas Hultin ser att de kommande åren innebär stora förändringar för bankmarknaden.

– Jag ser att de närmsta tre till fem åren kommer att innebära stora förändringar där kunder söker sig till andra aktörer och appar, likt oss, för att sköta sina finanser. Man kommer inte vilja ha ett tiotal appar för att ha koll på sin ekonomi, avslutar han.

Fakta:
Rocker AB (publ) är ett fintechföretag med bas i Stockholm och med visionen att bygga marknadens bästa plattform för vardagliga finansiella tjänster och hållbara betalningar. Rocker har tillstånd som betalningsinstitut i Sverige och står under tillsyn av Finansinspektionen.

 

Läs mer på: www.rocker.com