Få en byggnad att rocka med fasadskivor av stenullsfiber 

Att bygga nya byggnader eller renovera kan innebära stora påfrestningar på miljön. Rockpanel är företaget som minskar de här påfrestningarna med deras fasadskivor av stenullsfiber, ett mycket hållbart materialval. Förutom att deras skivor är bra för miljön, så ger de arkitekten en stor frihet och håller ned kostnaderna.  

Byggbranschen kan på många sätt ses som mycket konservativ där mycket ska till innan man börjar prova nya innovationer och idéer. Rockpanel, som ägs av Rockwool, grundades 1988 och har funnits i Sverige i nästan tre år. Med deras fasadskivor grundade på vulkanstenen basalt, som har ytterst lite miljöpåverkan, vill de skaka om branschen och bryta gamla mönster.  

– Tillverkningen går till som så att vi blandar basalt och återvunnet material och smälter det på 1500 grader. Detta blir till stenullsfiber som vi sedan pressar till skivor som får en mycket hög densitet. Basalt som material är mycket hållbart eftersom det finns i nästan outtömliga mängder, säger Allan Lindboe, Business Director - Nordics, Eastern Europe and Russia. 

– Fasadskivor som består av fler material som cement, vatten och träfibrer har på ett sätt sina fördelar, men även sina miljömässiga svagheter. Med oss får man en ren produkt som man kan smälta ner och sedan återvinna, vilket vi gör i vårt återvinningsprogram Rockwools Rockcycle, säger Matias Testart, Business Manager Sverige.  

Stor designfrihet
Förutom den uppenbara miljövinsten så är Rockpanels fasadskivor mycket intuitiva och ger arkitekter en stor designfrihet. Alla skivor kommer i en standardstorlek, men går att enkelt anpassas efter önskemål.  

– Man kan exempelvis perforera skivorna, börja dem och fräsa in mönster. I vårt breda sortiment har vi också skivor som efterliknar olika stenar, träslag och metaller. Vi har även en fasadskiva som kallas för chameleon som ger en yta som är i konstant förändring. Vi har garanterat en skiva som passar till varje projekt, säger Allan Lindboe.  

Mycket brandsäkra
En annan anledning till varför Rockpanels fasadskivor ligger i framkant är för att de är mycket brandsäkra. Medan konkurrenter behandlar sina skivor med kemikalier, så är Rockpanels brandsäkra från första början just eftersom de är gjorda av en vulkansten.  

– Det finns olika brandkrav beroende på vad man bygger och vi kan matcha de behov som finns. Vår skiva är certifierad med provningsmetoden SP FIRE 105, vilket är det minsta kravet en skiva måste ha för att kunna sitta på byggnader från 2 våningar. För höghus rekommenderar vi vår A2-skiva tillsammans med stenullsisolering. Med dessa två i kombination blir systemet i princip obrännbart, säger Matias Testart.  

Tids- och kostnadseffektiv
Att välja en fasadskiva från Rockpanel medför även en kostnadsbesparing, eftersom de är mycket användarvänliga och gör det enkelt för byggaren eller montören att arbeta med dem.  

– Genom att välja våra produkter kan man minska tiden med nästan 30 till 40 procent. Det kostar mycket pengar för byggaren att ha uppe ställningar och gubbar som monterar. Men med oss sparar man mycket pengar eftersom det går så snabbt, avslutar Matias Testart.  

Läs mer om Rockpanel.

Om Rockpanel
Rockpanel är en del av ROCKWOOL Group och startade i Danmark. Vi har varit verksamma i Sverige nu i 3 år. Just nu har vi en lansering av vårt nya Metals sortiment och vår Woods Design. Vi fokuserar även på en skol- och renoveringskampanj där vi inspirerar arkitekter och kommuner. 

Vill du veta mer om Rockpanel? Klicka här. 

Kontaktinformation:  
Försäljning: Robert Onar, Area Sales Manager för Stockholm, norra och östra Sverige. 
Tel. +46 (0)730 747790.
E-post: 
robert.onar@rockpanel.com.                    
Matias Testart, Business Manager Sverige.
Tel. +46 (0)738 661779
E-post: 
matias.testart@rockpanel.com  
Kundtjänst: Innesälj och info: Magnus Gunnarsson
Tel. +46 (0)8 403 00 165 

Beställning: Tel: +46 (0)8 403 00 165
E-post: info@rockpanel.se