Familjeföretaget står stadigt trots turbulent omvärld

I 75 år har familjeföretaget Ryds Glas realiserat svenska företags, kommuners och privatpersoners olika glasprojekt. Trots inflationsnivån, det säkerhetspolitiska läget och räntechocken står företaget stabilt och man tror på ytterligare minst 75 år till som Sveriges ledande glasmästeri.

Ryds Glas startades 1947 som en enskild firma i Sundsvall. Redan tidigt började bolaget att köpa andra glasmästerier för att växa i hela landet. En strategi som fortsatt och sedan Roger Persson tillträdde som VD, 2016, har bolaget förvärvat över 40 bolag. Idag består Ryds Glas av ungefär 600 medarbetare och ca 60 glasmästerier, från Ystad i söder till Luleå i norr. Den intensiva tillväxten har gjort företaget till Sveriges största glasmästeri.

– Privatperson som företag, vi har nog aldrig förr blivit så påverkade av händelserna i vår omvärld som idag. Därför är jag väldigt tacksam över att få leda ett stort och stabilt familjeföretag - Sveriges största i glasbranschen. Våra kunder kan fortsatt känna sig trygga med oss, inte bara på grund av vår kunskap och erfarenhet utan också för vår storlek och finansiella stabilitet. Den innebär att vi kan fullfölja alla projekt som vi åtar oss och att våra garantier fortsatt gäller, faktorer som gör oss pålitliga i turbulenta tider, säger Roger Persson, VD.

Självklart påverkar det som händer i omvärlden bolaget rejält, inte minst energipriserna på gas. Väldigt stor del av kostnaden för att tillverka glas utgörs av gas, vilket gjort att kostnaden av företagets primära råvara ökat drastiskt. Trots detta ligger företagets strategi för 2025 kvar. Ambitionerna är höga och målet är att fortsätta växa. Även investeringar för hållbara erbjudanden fortsätter som planerat. Bolaget ska elektrifiera hela sin fordonsflotta till 2026. En fjärdedel av servicebilarna rullar fossilfritt, övriga körs fortsatt på diesel och HVO100 (en kemisk framställd diesel som har betydligt lägre koldioxidutsläpp än vanlig diesel). Egentligen hade det varit billigare att pausa konverteringen till fossilfritt och köra på vanlig diesel, men hållbarhet är så pass viktigt att bolaget fortsätter att välja det dyrare alternativet.

– Som Sveriges största och kanske modernaste glasmästeri har vi ett ansvar att leda utvecklingen av en hel bransch i en riktning som gör att vi blir en förebild i hela bygg-Sverige. Det är ett ansvar som vi, omvärlden till trots, måste ta. Vi har dessutom åtagit oss att leverera på målen i Färdplan 2045, som innebär att vi ska halvera våra CO2-utsläpp till 2030 och ha netto nollutsläpp till 2045.

Att bli störst i branschen var en strävan redan tidigt i bolagets 75-åriga historia. Att vara stor ger en finansiell stabilitet och möjligheter att attrahera duktiga medarbetare. Dessutom är det en fördel för kunden att bolaget finns etablerat i hela landet.

– Att vara stor och stark i en kris är något som vi, medarbetare, samarbetspartners och kunder har väldigt stor glädje av i tider som dessa. Och vi arbetar hårt för att det ska förbli så. Våra ägare är stabila, satsar och tror på oss. Ryds Glas har funnits i 75 år och vi kommer att finnas i minst 75 år till, avslutar Roger Persson.

Läs mer på www.rydsglas.se