Rickard Granberg och Patrick Afsén

Det man Binglar blir man bra på!

Genom att kombinera smarta digitala verktyg med fysiska böcker, så kallad blended learning, skapas en bättre kunskapsinlärning. Bingel är ett exempel på ett sådant verktyg som har blivit så populärt att begreppet ”bingla” har myntats.

Med avstamp i klassrummet har Sanoma Utbildning utvecklat läromedel sedan 1993. Målsättningen är att skapa kvalitativt undervisningsmaterial som går att skräddarsy.

– Blended learning ger läraren möjlighet att anpassa och variera undervisningen utifrån varje elev och klass, och lägga till digitala hjälpmedel som visualiserar ämnet, säger Rickard Granberg, säljare på Sanoma Utbildning och före detta lärare.

Två av dessa verktyg som Sanoma erbjuder är Bingel och den nya, kostnadsfria läsappen Alva.

– När man scannar bokens sidor får man tillgång till digitalt material så som filmer, sånger och uppläst tal i en smartphone eller surfplatta. Det hjälper barn som har missat en genomgång eller har svårt för att läsa. Vi ser att det fungerar jättebra, säger Rickard.

Ett adaptivt system
Bingel är en digital övärld med en ö för varje årskurs från Fk till åk 6. Det är ett adaptivt system som kompletterar läroboken i bland annat svenska, engelska och matematik med färdighetsträning. Men Bingel kan även användas fristående utan böcker från Sanoma Utbildning.

I Bingel skapar eleverna sin egen avatar genom att välja utseende, kläder och humör. Varje genomförd övning ger poäng, ”pingping”, som går att byta mot exempelvis korta spel.
– Det skapar möjligheter för elever som alla tar in information på olika sätt. En del tycker att det är lättare att lära från något som är gamifierat eller påminner om en miljö som de känner igen som till exempel Youtube.

Det går också att lägga in hjälpfunktioner så att elever som fastnar kommer vidare, säger Patrick Afsén, redaktör för Bingel som även han har en bakgrund i skolvärlden.

Av lärare för lärare
Bingel är framtaget av experter med lärarbakgrund. Både lärarhandledning och lektionsförslag är utformade för att spara tid och främja en likvärdig skola.
– Vi säkerställer att elever får den undervisning de har rätt till och vi märker att det är väldigt populärt. Bingel används från norr till söder och eleverna tycker att det är så kul! I Bingel finns en variation av animationer, filmer och övningar som komplement till att traggla uppgifter. Många hör av sig och säger att de gillar att ”bingla”, avslutar Patrick.

Läs mer

Sanoma Utbildning erbjuder väl utprövade och kvalitativa läromedel i kombination med lustfyllda och utvecklande digitala stöd, från förskolan, hela vägen upp till universitet, YH och SFI. Företaget ingår i koncernen Sanoma Learning, som sammanlagt utbildar över 20 miljoner elever i tretton länder i Europa.

Läs mer