– Vi har många framgångsrika projekt bakom oss, sitter på världsunik kompetens och vet hur man lyckas med AI i praktiken. Marcus Weiland, vice vd Savantic.

Innovation med AI löser energikrisen

Sverige står inför en svår energikris men svensk innovationsförmåga har räddat oss förut. AI gör energisystemet effektivare.
– AI kan göra underverk i de flesta branscher, inte minst inom energiområdet. Energikrisen gör att vi måste producera, använda och distribuera energi på ett smartare sätt, och ska vi lyckas med det måste vi använda artificiell intelligens, säger Marcus Weiland, vice vd på AI-konsultbolaget Savantic.

Stigande energipriser, brist på el, hot mot klimatet och en tung industri som på kort tid ska ställa om till fossilfri produktion – det är inte ont om utmaningar för Sveriges framtida energiförsörjning. Savantic är ett bolag som vill vara med att accelerera och optimera energianvändningen, så att vi undviker stora samhällsproblem.

AI kan stärka Sveriges konkurrenskraft
– Hoten är många, men energikrisen kan samtidigt innebära en fantastisk möjlighet för Sverige. Vi har en innovationsförmåga i världsklass, är ledande inom exempelvis fjärrvärme och isolering av hus. Om vi kan exportera smarta lösningar för klimatomställning och fortsatt elektrifiering av samhället kan vi kraftigt stärka Sveriges konkurrenskraft, menar Marcus Weiland, vice vd på Savantic.

Kompetens från hela världen
Savantic besitter en unik kompetens efter 20 års datadrivet arbete och mer än 100 lyckade AI-projekt. Företaget, där samtliga konsulter disputerat, attraherar spetskompetens från hela världen. Åsa Granqvist är expert på rekrytering av bristkompetens.

– Våra senaste rekryteringar kommer från Polen, USA och Japan och vi arbetar med AI inom alla branscher. Tack vare vår internationella kompetens har vi också vunnit kunder i hela världen. Nu senast i Japan.

Åsa fortsätter:

– I Sverige har vi har flera konsulter som arbetar för att göra elnäten smartare i samarbete med Svenska Kraftnät.

Energieffektivisering är också en viktig del av lösningen på energikrisen. Fastighetsbranschen kan spara energi och pengar genom att med AI ta fram prognoser på när elpriset kommer att vara lågt så att man kan styra ventilation och värme så att uttagen sker när det finns mest energi tillgängligt och elpriserna är som lägst.

Inom industrisektorn jobbar Savantic bland annat med AI-lösningar som kan effektivisera förbränningsugnar och kärnkraftverk.

– Med bara en mjukvaruuppdatering sparade vi utsläpp motsvarande 250 personbilar i en stålugn åt en kund. Varje ugn är unik och varje kärnkraftverk är unikt, så där går vi in och skräddarsyr lösningen för respektive kund, berättar Marcus.

Nära samarbete med kunden under innovationsresan
Både Åsa och Marcus hoppas att fler utvecklingsansvariga, myndighetschefer och vd-ar ska utnyttja innovationsförmågan i små bolag som Savantic.

– Projekten ser väldigt olika ut i olika branscher, men vi jobbar alltid väldigt nära kunden under ”innovationsresan”. Det är nödvändigt eftersom vi nästan alltid tar fram lösningar som är helt integrerade i deras tjänster eller produktion, avslutar Åsa.

 

Läs mer hos Savantic