Så här lätt skimmar tjuven
dina kort med blipp

Dagens bank- och kreditkort kommer oftast med blipp. Det gör att du enkelt kan handla för mindre belopp utan att använda din kortkod. Samtidigt som det har gjort det smidigt för oss konsumenter har det också gjort det mycket enklare för tjuven att komma över dina kortuppgifter. Men genom att använda ett skyddskort mot skimning kan tjuven enkelt stoppas.

Vi handlar mer och mer med våra bank- och kreditkort, både ute på stan och över nätet. Dagens kort har fått allt mer avancerad teknik och gjort köpet enklare. Nu kan vi genom blipptekniken handla bara genom att nudda kortet mot symbolen på butikens kortavläsare.

– Tyvärr har kortutvecklingen inte riktigt gått att kombinera med säkerheten. Vad många inte känner till är att den nya blipptekniken har gjort det väldigt mycket enklare för tjuven att få tag på våra kortuppgifter, säger Johan Welander, grundare och ägare av ScanBlocker.

Kortbedrägerier ökar
Under det första halvåret 2019 var antalet anmälda bedrägeribrott i Sverige 757 000, visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Bara under förra året utsattes över 100 000 svenskar för kortbedrägerier som nu seglat upp som den vanligaste orsaken för bedrägeribrott. På grund av den nya blipptekniken behöver du inte längre lämna ifrån dig ditt kort för att någon ska kunna stjäla dina kortuppgifter. Nej, det räcker faktiskt bara med en vanlig mobil och en app för att tjuven ska komma över dina kortuppgifter.

– Tjuven behöver bara hålla sin mobil i närheten av dig under några sekunder för att få information som kortnummer, utgångsdatum och vem som är leverantör av kortet. Trådlös skimning sker oftast i riskmiljöer där det är mycket folk vilket gör det lättare för tjuven att dölja sina förehavanden, som exempelvis när man är på konferens, vid restaurangbesök eller när man åker kollektivtrafik, berättar Johan Welander.

Svårt att upptäcka
Genom trådlös skimning kommer tjuvarna över ditt kontonummer, kortets utgångsdatum och kortleverantör, det vill säga all information på kortet förutom CVV-koden. Kortinformationen används sedan för att antingen handla för mindre belopp i butik eller över nätet. Även om kortets CVV-kod inte förs över är det många utländska e-handelskedjor som fortfarande inte kräver det vid kortbetalning.

– Ofta märker du inte att en skimning har skett förrän efter ett tag och har du dessutom företagskort som används flitigt kan det ta ännu längre tid än det kanske skulle göra för en privatperson. För just det att tjuven handlar för småbelopp och att räkningen för företagskort ofta hanteras av flera personer på företaget gör att det kan ta längre tid att upptäcka, menar Johan Welander.

Smart kort stoppar
Nu finns det ett smart sätt att stoppa trådlös avläsning och slippa allt trassel och obehag det medför. Genom att använda sig av ett skyddskort mot skimning, som du lägger bland dina bank- och kreditkort, blockeras den trådlösa signalen vilket förhindrar tjuvarna att komma åt dina kortuppgifter. Med Scanblockers skyddskort mot skimning får du ett avancerat kort som blockerar den trådlösa överföringen, i form av ett vanligt bankkort.

– Vi kände att det saknades en säkerhetsprodukt som är användarvänlig samtidigt som den inte ska medföra ytterligare problem. Därför har valt att satsa extra på teknik som vi tycker saknades på marknaden. ScanBlockers skimningskort skyddar upp till åtta kort, har en räcklängd på 30 mm på varje sida, och fungerar över hela världen. Vårt kort påverkar inte övriga kort, som deras chip eller magnetremsa, eller mobiltelefonen, som flera av de billigare korten kan göra. Vårt kort utlöser inte heller butikernas stöldlarm vilket en del mindre avancerade kort gör, säger Johan Welander.

Köp ditt kort här!

ScanBlocker är ett konsumentsäkerhetsbolag som är grundat 2018. Antalet kontaktlösa kort ifrån banker och kreditinstitut som bara behöver scannas eller ”blippas” för att genomföra ett köp har ökat i hela Europa och världen senaste åren. Ett kortbedrägeri börjar alltid med att tjuven får tag på offrets kortuppgifter.

ScanBlocker skyddskort förhindrar bedrägerier genom att skydda dina kort mot trådlös skimning. ScanBlocker passar alla plånböcker, korthållare, och mobiltelefonskal.

www.scanblocker.se