Kortbedrägerierna ökar – polischefen: ”Vi är utsatta hela tiden”

Antalet kortbedrägerier ökar explosionsartat – så mycket att det inte finns tillräckligt många bedragare för att all stulen kortinformation ska hinna användas. Polisen Jan Olsson är expert på kortbedrägerier och har uttryckt att det är ”som att palla äpplen”.

Ett kontantlöst samhälle har många fördelar – men baksidan är tydlig; kortbedrägerierna ökar. Sedan mitten av 1990-talet har antalet kortbedrägerier ökat med omkring tio procent – årligen. Digitaliseringens framfart förvärrar problembilden ytterligare. Nu ska transaktionerna gå ännu snabbare.

– Vi är utsatta hela tiden. Någon kan läsa av ett kort och blippa till sig uppgifter som kortnummer och utgångsdatum när vi står i en rulltrappa, sitter på en buss, befinner oss i ett köpcentrum – eller någon helt annanstans, säger Johan Welander, grundare och ägare av ScanBlocker.

Informationen säljs därefter ofta vidare på ”dark web”, förklarar Johan, och risken är stor att någon ovetandes redan har fått sina kortuppgifter stulna – utan att veta om det, menar han.

Störsändare skyddar bankkort
Det svenska konsumentsäkerhetsföretaget ScanBlocker har utvecklat ett skyddskort som med en speciell teknik ska hindra bedragare från att stjäla kortinformation. Kortet ser ut som ett vanligt bankkort, placeras i plånbok eller korthållare och aktiverar automatiskt en störsändare när någon försöker stjäla kortuppgifter.

– Det blockerar alla signaler och gör bankkort oläsliga, avslutar Johan Welander.

Presenteras av:

Fakta
ScanBlocker är ett svenskt konsumentsäkerhetsföretag grundat 2018 som utvecklat ett skyddskort som skyddar mot kortbedrägerier och trådlös skimning genom att skydda kontokorts- och personuppgifter.

ScanBlocker passar alla plånböcker, korthållare och mobiltelefonskal och är perfekt i trånga urbana miljöer, stimmiga fik, flygplatser eller i lokaltrafiken där trängseln är stor och stora folkmassor rör sig.

Läs mer på: Scanblocker.nu