Norsk torsk – ett smart och hållbart val

Handen på hjärtat – äter du fisk tillräckligt ofta? Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör man äta fisk 2-3 gånger i veckan. Då är norsk torsk ett bra alternativ, den är inte bara god och nyttig – utan fiskas dessutom hållbart utan påverkan på miljön och med ett minimalt koldioxidavtryck.

Norge har en lång historia som fiskenation. Ända sedan stenåldern har torsken spelat en viktig roll bland fiskebyarna längs kusten. Idag har landet bland världens mest avancerade och väletablerade system för hållbarhet och hantering, både inom fiske och havsodling.

– Vi har under lång tid arbetat systematiskt för att säkerställa både konsumenternas säkerhet och fiskens välbefinnande. Vi följer strikta bestämmelser som garanterar att vår sjömat alltid håller hög kvalitet och är säker att äta. Produktionen är hållbar och ansvarsfull, och påverkar miljön minimalt, säger Charlotte Rapp, Manager Sweden på Norges Sjømatråd.

Vandrar från Barents hav
Mellan januari och april simmar atlanttorsken, skreien, in från Barents hav till sitt ursprungliga lekområde vid Nordnorges kust. Under den här perioden är torskens kvalitet som allra bäst och den pinfärska skreien säljs till restauranger runtom i hela Europa där den serveras som den delikatess den är.

– Det karaktäristiska magra och fasta köttet är resultatet av den långa vandringen då de utvecklar starka muskler, berättar Charlotte Rapp.

Förutom en fast och fin konsistens och en väl utvecklad smak är torsken fullproppad av omega 3-fettsyror, vitaminer och proteiner.

Hållbart bestånd
Världens största torskbestånd finns i norska vatten och strikta regler följs för att fisket ska vara hållbart.
– Den norska atlanttorsken har klassats som ett fiskbestånd med full reproduktionskapacitet, det innebär att man med dagens fångstnivåer inte fiskar ner beståndet, säger Charlotte Rapp.

Skreien fiskas med långrev och fisket begränsas naturligt eftersom skreien bara kan fiskas mellan januari och april.

”Behöver att mer protein från havet”
Hela jordens befolkning står inför den gemensamma utmaningen att vi till år 2050 måste öka vår matproduktion med 70 procent. För att göra det på ett hållbart sätt krävs en stor omställning.

– Idag kommer bara 6,7 procent av allt protein vi äter från havet. Den siffran måste öka om vi ska klara av en hållbar matproduktion och då är vildfångad torsk från friska vatten ett väldigt bra alternativ, konstaterar Charlotte Rapp.

Läs mer

Norges sjömatsråd är ett statligt bolag med huvudkontor i Tromsö, 13 kontor utomlands och 70 anställda. Under varumärket Seafood from Norway marknadsför de norsk fisk och skaldjur i 27 länder.

Läs mer här