Henrik Lagerström, Kommittésekreterare vid SEK Svensk Elstandard
Henrik Lagerström, Kommittésekreterare vid SEK Svensk Elstandard

Så kan standarder inom elektroteknik skapa framgång för företag

Standarder hjälper till att bygga förtroende mellan nya innovativa lösningar och marknaden.
– Genom att anamma standarder inom det elektrotekniska området ökar trovärdigheten och möjligheten att nå framgång på marknaden, säger Henrik Lagerström, Kommittésekreterare vid SEK Svensk Elstandard, som nu uppmanar fler att ansluta sig till standardiseringsarbetet.

Elektrifieringen och inte minst digitaliseringen av samhället pågår för fullt, på många fronter. Genom att arbeta efter standarder kan man säkerställa kvalitet, effektivitet och säkerhet hos system och produkter, och dessutom underlätta för svenska företag att nå nya exportmarknader.

Standardisering har blivit ett allt kraftfullare strategiskt verktyg som sätter spelreglerna på marknaderna och som genererar intäkter som företag ivrigt konkurrerar om.

– Man brukar säga att "den som äger standarden också äger marknaden”, men även om man inte äger standarden så är det minst lika viktigt vara insatt i de tekniska detaljerna, vilka marknader den når och framförallt hur ens produkter uppfyller kraven i den. På så sätt kan man bedöma var det är smart att vara standardiserad och var någonstans man ska vara innovativ, unik och nyskapande, förklarar Henrik Lagerström.

SEK Svensk Elstandard: Delta i standardiseringsarbetet!
Inom SEK Svensk Elstandards verksamhet arbetar man inom olika kommittéer för att skapa nya standarder inom de snabbt växande högteknologiska elektrotekniska sektorerna i världen.

– Vi ligger helt rätt i tiden, sett till hur samhället utvecklas just nu. Hos SEK ligger faktiskt de flesta heta framtida teknikområdena som hållbara elektriska energi- och transportsystem, AI, digitala tvillingar, EMC och cybersäkerhet. Ska ett företag vara framgångsrikt är det lika viktigt att ha en långsiktig standardiseringsstrategi som en IP-strategi. Det missar tyvärr många företag. Deltar man hos oss får man tidiga insikter i hur framtida standarder och regelverk kommer se ut samtidigt som man kan påverka utformningen, förklarar Henrik Lagerström och avslutar:

– Man kan ha hur innovativa lösningar som helst, men släpper man en ny produkt på marknaden som inte möter existerande standarder blir det svårt att hävda sig. Vet man däremot vad som snart blir en ny standard kan man anpassa sina lösningar efter det. Det är egentligen först då man kan vinna några större marknadsandelar.

SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Läs mer på SEKs hemsida eller hör av dig till oss på sek@elstandard.se eller 08-444 14 00.