Utvecklande relationer är framgångsfaktorn för Sh bygg – så överlever ett av Sveriges äldsta familjeägda företag

Byggbranschen är en konjunkturberoende bransch som skördat många företag genom åren, men inte Sh bygg. Om några år firar bygg- och anläggningsföretaget 100 år och växer ännu. Vad är framgångsreceptet och vilka kompetenser efterfrågas härnäst?

År 1923 skrevs första ordet av Sh byggs framgångssaga. Vd:n Lars Svenssons farfar SH Svensson satte sten på gator och torg ihop med andra; betalt fick de per kvadratmeter. Fler och fler samlades kring farfar SH, och även jobben blev fler. Till slut fick SH höra från sin omgivning att han borde omorganisera allihopa – då startade han företaget SH Svenssons Stensätteri Aktiebolag, numera Sh bygg, sten och anläggning AB – ett av branschens äldsta entreprenadföretag.

– Varje årtionde har en milstolpe. I dag består företaget av en massa människor som jobbar hårt och bidrar tillsammans för att utveckla samhället, förklarar Lars Svensson.

Långvariga relationer
Personalchefen Arnold Bergman förklarar att många av medarbetarna utvecklas inom och över flera yrkesroller. Resultatet blir kompetensprofiler som behärskar verksamheten och byggprocessen i sin helhet, och Arnold Bergman är övertygad om att just gemensam utveckling är en avgörande faktor för att nå framgång.

– Långvariga och utvecklande relationer är viktiga, både internt och externt. Vi hade aldrig kunnat uppnå samma typ av teamkänsla om vi skulle lägga ut majoriteten av jobben till underentreprenörer. Det är enbart väldigt specialiserade kompetenser som vi tar in vid behov. Och även här är det långvariga och utvecklande relationer som vi fokuserar på, förklarar han.

– Vi har människor från olika platser i världen och med olika bakgrunder vilket ger en enorm kunskapsbredd. Vi vill gärna stärka upp med kvinnlig arbetskraft, inflikar Lars Svensson.

Här kan du läsa mer om Sh bygg

”Alla ska förstå varför de går till jobbet"
För Sh bygg inkluderar hållbarhetsperspektivet tre delar: ekonomi, miljö och social tillvaro. En viktig del av framgångsreceptet är att alla vågskålar är i synk, och Arnold Bergman förklarar att det inte bara gäller byggmaterial och sälj, utan även – eller kanske främst – medarbetarna.

– Vi har en tydlig värdegrund som gör att alla ska förstå varför de går till jobbet, varför de får den lönen de får. Det finns en röd tråd och utvecklingsmöjligheter som dels ger dig en stadig försörjning, men också gör det möjligt testa musklerna i olika roller, säger Arnold Bergman.

En del av värdegrunden är just att man ska kunna vara lite som hemma, fast på jobbet. Det innebär ett gemensamt ansvar, arbetsglädje och att verkligen arbeta som ett lag, något som genomsyrar hela verksamheten.

– Föreställ dig en familj. Om en av medlemmarna har svårt för någonting kan man välja att antingen reta personen, eller hjälpa den. På Sh hjälper vi varandra, för i en hjälpsam familj vågar man lita på varandra och trivs i varandras sällskap, avslutar Lars Svensson.

Presenteras av:

• Grundat 1923

• 350 anställda

• Utför bygg-, sten- och anläggningsarbeten 

• Utför allt från mindre projekt upp till totalentreprenader om 300 Mkr

• Omsättning 2018 var 1,26 md kronor

Vill du bli en del av Sh? Rekrytering sker löpande av flera yrkesroller. Just nu finns ett stort behov av entreprenadingenjörer. Läs mer på: www.jobb.shbygg.se