Fler än 2 200 nya marina djur och växter upptäcktes över hela världen under 2021, berättar Julian Read, vd på Simris Alg.

Mikroalger och cyanobakterier - framtidens green-tech industri

Mikroalger och cyanobakterier är ännu ett relativt outforskat område men forskning har visat att de ämnen de producerar har stor potential i många olika segment. Allt ifrån djurfoder som minskar metangasen hos boskap, till nya antibiotika och läkemedel inom cancerbehandling. En utveckling som svenska Simris Alg vill driva, för att leda branschen framåt.

Forskning inom svampar och växter har under det senaste århundradet lett till nya läkemedel, kosttillskott och livsmedel. Det är nu dags att ta steget från organismer på torra land till de goda organismerna som finns i våra hav, som mikroalger och cyanobakterier. Dessa växter och mikroorganismer har fram tills nu varit relativt outforskade i jämförelse med sina landbaserade vänner.

Havsbaserade alger och bakterier kan driva en cirkulär revolution
Precis som när Tesla tog ledningen i elbilsutvecklingen och revolutionerade bilbranschen så vill Simris Alg nu göra samma sak inom området mikroalger och cyanobakterier. Simris Alg har odlat mikroalger på fasta land i Hammenhög för att utvinna Omega-3 olja som säljs i kapslar som kosttillskott. Visionen är att driva en förändring inom kosttillskottsindustrin där Omega-3 utvinns från alger i stället för att gå vägen via fisk och krill som själv får Omega-3 från alger. Det är klart bättre att få Omega-3 direkt från källan än att tömma våra hav på liv.
– Vår vision är att använda dagens Simris som en plattform för att etablera ett företag som verkar över fler kommersiella vertikaler. Vi ser en stor potential i att utvinna ämnen från mikroalger och cyanobakterier och använda dem till miljövänliga livsmedel, inom kosmetikbranschen och även som källan till nya läkemedel, förklarar Julian Read, vd på Simris Alg.

Genom sitt förvärv av Cyano Biotech tar sig Simris Alg nu in i biopharma-branschen. Från sitt bibliotek med över 1 100 stammar har Cyano Biotech upptäckt över 5 000 nya ämnen, som visar stor potentiell för att kunna användas till nya antibiotika och läkemedel inom cancerbehandling. Idag finns det 12 godkända läkemedel globalt som dödar cancerceller med minimal påverkan på de friska cellerna i kroppen, så kallade Antibody Drug Conjugates, ADC. Av de 12 godkända ADC-läkemedlen på den globala marknaden, som år 2021 var värd 5,8 miljarder dollar, är fem baserade på cyanobakteriala toxiner.
– Cyano Biotech har en unik patentskyddad teknologiplatform, 15 kända cyanotoxiner och 300 nya molekyler som har visat potential som ADC-läkemedel. Då vi kan odla cyanobakterier i vår anläggning i Hammenhög, står vi redo för att utveckla nästa generation av läkemedel, så att fler ska kunna leva ett bättre liv, fritt från cancer, fortsätter Julian Read.

Under sista kvartalet i år kommer Simris Alg nylansera sitt Omega-3 sortiment i USA och Sverige. Samtidigt kommer bolaget driva på sin försäljning av cyanobakterial bioreagens och söka nya samarbeten med läkemedelsbolag.
– Nu är vi verkligen igång att förverkliga den nya styrelsens och ledningens vision och att bli den accelerator för hela branschen som vi vill vara, avslutar Julian Read.

 

Om Simris Alg
Simris Alg är ett bioteknikföretag som identifierar högvärdiga, naturliga, biologiskt aktiva ämne som finns i mikroalger och cyanobakterier för att extrahera för tillämpningar inom hudvård, nutrition och bioläkemedel. Företaget odlar på ett hållbart sätt mikroalger och cyanobakterier i industriell skala inom sin fotobioreaktoranläggning där förhållanden optimeras för produktion av dessa högvärdiga föreningar. Simris Algs aktier handlas på Nasdaq First North Growth.

Läs mer här!