Herje Boström, VD, Sioo Wood Protection. Husprojekt Grand Designs UK 2021 med Sioox behandlad sibirisk lärk.

Nu hittar du Sioo Wood Protections miljöanpassade virke på byggmarknaderna

Genom att ta en äldre teknik för byggnadsvård och utveckla den har svenska Sioo Wood Protection skapat en unik patenterad teknik, SiOO:X, som skyddar virke på ett miljöanpassat sätt och ger det en längre hållbarhet. En teknik som fungerar globalt, i de flesta klimatzoner och för flertalet träslag.

– Byggbranschen behöver förnya sig och vi vill vara delaktiga i den gröna omställning som nu sker, där våra produkter passar mycket väl in. Vi är därför väldigt glada för vårt nya samarbete med Beijer Byggmaterial, Bygma, K-Rauta/K-Bygg och Woody. Det gör våra produkter mer tillgängliga för både privata hemmabyggare och professionella och möjliggör att fler kan bidra till en bättre miljö, säger Herje Boström, grundare och VD på Sioo Wood Protection

De tre virkesprodukter som nu i vår har lanserats på de utvalda byggmarknaderna och som alla är behandlade med SiOO:X är kärnfurutrall, granpanel och termo/radio furu. Virke som fungerar perfekt att använda till exempelvis husfasader, trädäck, trädgårdsträ och konstruktionsvirke.

Vackra designelement
SiOO:X skyddet skapar ett naturligt vackert, silvergrått trävirke samtidigt som det ger en multifunktion av skydd mot exempelvis röta, vatten, UV-strålar och brand. Fasadpanelen går även att få pigmenterad i gråa nyanser från vitt till svart.
– Vår teknik ger en betydligt längre livslängd och ett hårdare trä som fungerar i alla globala zoner. Vår trall har exempelvis en hållbarhet på upp till 15 år. Vårt skydd fungerar för alla sorters virke vilket har gjort att det har fått en stor global spridning och vi har bland annat gjort projekt i Maldiverna där vårt skandinaviska trä har ersatt betong och trä från regnskogarna.

Det är framför allt de miljövänliga aspekterna som drivit på utvecklingen av träprodukter för byggprojekt eftersom trä tar upp koldioxid och minskar användningen av material som är sämre för miljön.

– Samtidigt skapar det också en bättre funktion med ett vackert, uttrycksfullt designelement, säger Herje Boström.

Den patenterade tekniken bakom SiOO:X är en revolution i branschen och innebär att kisel nu kan användas mycket mer effektivt som skydd för trä vilket möjliggör att använda mer trä i nya sammanhang. Idag utvecklas nya produkter kontinuerligt inom företaget i ett världsledande forskningsteam. Göteborgsbaserade Sioo Wood Protection grundades 1998, finns representerat i ett 40-tal länder och produkterna används över hela världen.

– Vi säljer både färdigbehandlat virke som bara är att sätta upp och skydd separat. Det virke vi säljer kommer från certifierade skogar och vi har kontroll på hela värdekedjan. Vi gör även livscykelanalyser som visar att vi har ett väldigt lågt klimatavtryck. Vi märker att tiden är mogen för vår revolutionerande produkt och vi är just nu inne i en stark expansionsfas. Vi är verksamma på en mångmiljardmarknad där vi är ledande med vår teknologi, vi växer snabbt och målsättningen är att omsätta flera hundra miljoner inom några år, avslutar Herje Boström.

Läs mer om Sioo Wood Protection

Se mer om vårt projekt på Maldiverna

Om Sioo Wood Protection AB

 SiOO:s mål är att vi ska vara den aktör på den internationella marknaden som i särklass har det bästa träskyddet i vår kategori. Det ska vara en naturenlig produkt och agera i likhet med naturens eget träskydd med kisel, med alla dess fördelar. Produkterna ska även vara ledande beträffande funktion och ekonomisk hållbarhet. Oavsett var i världen träbyggnation ska uppföras och oavsett vilken byggnadsteknik och träslag som ska tillämpas.