I Skövde går modern infrastruktur och storslagen natur hand i hand

Skövde beskrivs ofta som möjligheternas stad – en stad där man kan lyckas nå sina mål och förverkliga sina drömmar. Därför prioriterar Skövde kommun det långsiktiga arbetet som utvecklar både näringslivet och moderna infrastrukturlösningar, utan att göra avkall på den unika natur som omger staden.

Skövde ligger mellan Sveriges största sjöar och den växande stadskärnan erbjuder puls, uteliv och shopping. Detta samtidigt som de storslagna naturupplevelserna vid berget Billingen finns enbart ett stenkast bort.

– Skövde har en god kvalitet på arkitekt­uren och här finns många trivsamma platser som inte är bebyggda. Var du än bor i staden har du dessutom nära till sköna naturområden med vidsträckta högmossar och blomstrande orkidéeängar, säger Sari Strömblad, miljöstrateg på Skövde kommun.

Fler spår leder till Skövde
Stadens geografiska läge vid Västra stam­banan mellan Göteborg och Stockholm är en stor konkurrensfördel och kommunikationerna är mycket goda. Kommunen arbetar nu aktivt med ett utvecklingsarbete för att få till ytterligare ett dubbelspår i ny sträckning mellan Alingsås och Göteborg, vilket ska minska restiden för alla i stråket.

När restider till kringliggande städer, regioner och arbetsmarknader förkortas väntas Skövde bli en än mer attraktiv bosättningsort. Det i sin tur väntas driva fram en bostadsproduktion med 23 000 nya bostäder i stråket.

”Mitt i den häftiga stadsutvecklingen Skövde genomgår just nu vill vi bygga en stad utifrån hållbarhet, förändrat klimat och respekt för naturen”

– Stadsförtätning i stationsnära lägen bidrar till en transportsmart stad där du inte är beroende av bil för att kunna förflytta dig, vilket även kommer att påverka miljön positivt, säger Jan Bremer, infrastrukturstrateg på Skövde kommun.

Eftersom Skövde är en liten stad från början är kommunen noga med att arbetet ska utföras på ett sätt där staden förtätas, men samtidigt behåller sin karaktär.

– Mitt i den häftiga stadsutvecklingen Skövde genomgår just nu vill vi bygga en stad utifrån hållbarhet, förändrat klimat och respekt för naturen. Att vara draglok i del­regionen Skaraborg ställer högre krav på oss, bland annat när det kommer till dessa aspekter, säger Claes Clausen, stads­arkitekt på Skövde kommun.

Mer utrymme för både lugn och ro samt aktiv fritid
Ett annat utvecklingsarbete för kommunen är att Billingens fritidsområde ska bli ett av södra och västra Sveriges mest besöka utflykts­mål, såväl sommar som vinter. Området, med sina platåberg, kalkrika grunder och unika växtlighet, är ett populärt rekreationsområde och även ett officiellt Vasaloppscenter med motions-, skid- och mountainbikespår.

–  I takt med att Billingen utvecklas och fler besökare kommer hit måste våra järnvägar hänga med. Lyckas vi nå våra mål med utök­ade spår finns det inget som stoppar Skövde sedan, avslutar Jan Bremer.

Presenteras av: