Solenergi är ett av få energislag som har möjlighet att bli klimatneutralt, och spelar därför en avgörande roll i den gröna energiomställningen. Teresia Gillgren är operativ chef på Soltech Energy Solutions.

Morgondagens samhällsbyggare tar vara på solens kraft

Elektrifiering och hållbarhet gör energimarknaden stekhet. Solen, en både förnybar och oändlig energikälla, är ett av de mest hållbara alternativen för elproduktion. Nu driver Soltech Energy den gröna omställningen med energieffektiva och framtidssäkrade lösningar.

Elektrifieringen av samhället ökar snabbt. Energimyndigheten spår att elanvändningen inom bara några år kommer att öka med upp mot fyra gånger så stor efterfrågan som idag. Det innebär förstås stora utmaningar för energiförsörjningen, inte minst eftersom vi för att nå svenska och globala klimatmål samtidigt måste göra en omställning till grön energi. Här kommer solenergin att spela en avgörande roll. Idag står svensk solkraft bara för en procent av landets elproduktion och marknaden att bygga ut med sol är enorm.

– Solenergi är ett av få energislag som har möjlighet att bli klimatneutralt, och sol är en kraft som vi behöver förvalta och producera energi av. Det krävs förvisso stora volymer för att möta det ökande energibehovet, men vi har också ofantligt mycket mark och tak som skulle kunna nyttjas för solenergi, säger Teresia Gillgren, operativ chef på Soltech Energy Solutions.

Soltech-koncernen är helhetsleverantör av energi- och solcellslösningar med över 30 års erfarenhet av att hjälpa fastighetsägare, industrier och markägare att möta sitt elbehov.

– Soltech består av flera bolag i olika branscher. Tack vare att vi har både sol- tak- och elteknikbolag inom koncernen kan vi erbjuda svåröverträffade helhetslösningar, säger Teresia Gillgren. 

Hållbarhet viktig drivkraft
Med hjälp av solenergi kan fastigheter bli självförsörjande på el. Dessutom kan den nyttjas till batterilösningar och den kan hjälpa till med stabilisering och frekvensreglering i kraftnätet. Soltech Energy ligger i framkant och utvecklar nya lösningar där fastigheter och solparker kan blir smarta energiproducenter med integrerad systemoptimering och teknik för lagring.

– Solenergi är fortfarande en omogen bransch, men nu händer det mycket och det händer fort, inte minst i Sverige. På Soltech Energy lägger vi mycket resurser på utveckling av nya energilösningar, bland annat på hybridlösningar med sol och batterier som är extremt intressanta. Vi vill hitta de gröna techlösningarna som gör det möjligt att bygga de smartaste energilösningarna och energisystemen som också är kostnadseffektiva, säger Teresia Gillgren.

Men även om solenergi i Teresias jobb handlar mycket om nya tekniska lösningar, så understryker hon att det största värdet varken handlar om den häftigaste tekniken eller den högsta lönsamheten.

– Det finns så starka hållbarhetsaspekter med att välja solenergi! Med solenergi kan vi få en energiproduktion som är klimatneutral och fossilfri. Att man som fastighetsägare, industri eller privatperson kan vara en del av den gröna omställningen – det är väl en vinning om något, säger Teresia Gillgren. 

Läs mer om Soltech Energy här

Soltech Energy är en ledande helhetsleverantör som utvecklar, säljer, installerar och optimerar solenergilösningar för våra kunders behov på ett tryggt och säkert sätt. Det gör vi tillsammans med våra dotterbolag som alla har gedigen erfarenhet av solenergi samt tak-, fasad- och elteknikarbeten. Soltech är noterade på Nasdaq First North Growth Market och har cirka 73 000 aktieägare.