”Vi sitter i de värsta stormarna”

Du är i fara och ringer 112 – har du koll på vad som händer på andra sidan luren? Hur är det att trygga Sverige genom ett telefonsamtal? Och hur kommunicerar man med stressade personer? Nu behöver SOS Alarm förstärkning av sjuksköterskor. Är du en av dem?

Alla människor har olika upplevelser av vad nöd är och reagerar olika i en stressad situation. Vissa blir extra skärpta, medan andra inte ens kan komma ihåg sin egen adress. Här spelar SOS Alarms sjuksköterskor en viktig roll i att ge vård genom telefon. I en traditionell sjukskötersketjänst går det att använda flera sinnen, men som SOS-sjuksköterska är hörseln allt. Det upplevde Kenneth Idman, sjuksköterska på SOS Alarm och vårdlärare på SOS-utbildningsenheten, som en svårighet i början av karriären.

– Jag var så van vid ”hands on”, men nu var det dags att försöka omvandla muntliga information till en visuell bild. Intentionen, kunskapen och bakgrunden är delarna som leder till ett beslut, förklarar han.

Både stress och språkförbistringar kan försvåra kommunikationen i en nödsituation. Ibland kan det även vara svårt att hålla tillbaka tårarna.

– Vi sitter i de värsta stormarna, säger Kenneth Idman.

Första minuterna av en akut situation
SOS Alarms operatörer och sjuksköterskor är först i larmkedjan vilket Andreas Nordén, sjuksköterska på SOS Alarm, upplever som tillfredsställande. Han förklarar att det värmer hjärtat att få hjälpa till i de första minuterna av en akut situation. De trivs med att kommunicera med människor.

– Det är otroligt viktigt att vara lyhörd och skapa ett förtroende, att lyssna på inringaren, säger Andreas Nordén.

De sammansvetsade sjuksköterskorna och operatörerna kallas ibland för SOS-familjen. Kenneth Idman ser SOS Alarm som ett unikt företag.

– Ett offensiv sådant, fyller Andreas Nordén i.

Presenteras av:

SOS Alarm skapar ett tryggare Sverige för alla genom att dygnet runt larma ut hjälpresurser när olyckan är framme. Att arbeta hos oss är intressant, viktigt och utmanande. Mer information om våra lediga tjänster finns på www.sosalarm.se/karriar/