SOS Alarms IT gör det bättre för vardagshjältarna

På SOS Alarm har SOS-operatörerna en synligt avgörande och samhällsviktig roll. Men det finns en annan del av verksamheten som också har den hjälpsökande i fokus – IT-avdelningen som utvecklar och driftar systemen som krävs för att rädda liv.
– Det är en intressant utmaning att arbeta med system där stabiliteten bokstavligen är livsavgörande, berättar Johan Abrahamsson, lösningsarkitekt.
 

Nästan hälften av alla svenskar har någon gång slagit nödnumret 112. Samtalet tas emot av SOS-operatörer som fyller en viktig samhällsfunktion. Men för att de ska kunna larma ut räddningsresurser och rädda liv har IT-avdelningen en avgörande roll – något som ofta hamnar i skymundan.
– För att operatörerna ska kunna fokusera på att hjälpa inringarna måste tekniken fungera och ge det stöd som de behöver, säger Johan Abrahamsson, lösningsarkitekt på Sos Alarm.

Goda utvecklingsmöjligheter
På frågan om vad som gör SOS Alarms IT-avdelning till en bra arbetsplats lyfter Johan Abrahamsson fram att det erbjuds goda utvecklingsmöjligheter. Under sina nio år i företaget har han axlat en rad olika roller.
– Jag började på teknisk support, blev sedan drifttekniker, därefter teknikspecialist och jobbar nu som lösningsarkitekt. Om man har ett teknikintresse och är driven så finns det bra möjligheter att växa.

Samhällsnytta varje dag
IT-avdelningens ansvar sträcker sig från fungerande telefoni till samtalsstöd, kartstöd och olika innovativa kringfunktioner och tekniker som kan underlätta framtida larmhantering. Att vara med och utveckla någonting som i slutänden kan rädda liv gör att Amanda Jäderlind, utvecklare på SOS Alarm sedan drygt ett år tillbaka, känner att hon gör samhällsnytta – varje dag.
– Det är en konstig känsla. Jag sitter i en kontorsmiljö där det inte handlar om liv och död och min arbetsdag speglar inte vardagen för en operatör, brandman eller polis, så det är svårt att få den påtagliga känslan av att man räddar liv och gör samhällsnytta. Men jag tycker att det är coolt att jag faktiskt gör det, att jag finns där bakom någonstans och gör det bättre för de riktiga vardagshjältarna.

Läs mer om karriärmöjligheterna på SOS Alarm här

Presenteras av:

SOS Alarm skapar ett tryggare Sverige för alla genom att dygnet runt larma ut hjälpresurser när olyckan är framme. Att arbeta hos oss är intressant, viktigt och utmanande. Mer information om våra lediga tjänster finns på www.sosalarm.se/karriar.