Spacemaker ser en svensk
byggbransch med superkrafter

2019 hade hela 83 procent av alla svenska kommuner bostadsbrist, enligt Boverkets årliga rapport. För att komma till rätta med den skriande bristen på i synnerhet hyresrätter kommer det att krävas nya lösningar för att bygga snabbare, tätare och högre än tidigare, utan att kompromissa med byggnadsstandard och miljö.

Byggindustrin är en av världens största industrier, men branschen ligger efter vad gäller digitalisering och produktionstakten har minskat under flera decennier.

– Sättet vi planerar och designar våra bostäder är utdaterat och adresserar inte de utmaningar vi som samhälle står inför. Det behövs en förändring om vi ska kunna bygga morgondagens samhällen på ett sätt som är förenligt med en hållbar framtid, säger Håvard Haukeland, CEO och medgrundare till Spacemaker.

Mot denna bakgrund har Spacemaker utvecklat en molnbaserad AI-plattform för bostadsutvecklare, fastighetsföretag och arkitekter, vilken förbättrar planering, beslutsstöd och samarbete inom fastighetsutvecklingens tidiga stadier.

– Innan man börjar designa och bygga nya bostadsområden tar man hänsyn till – och beslut om – en enorm mängd olika parametrar, såsom olika lokala regelverk, tomtförutsättningar, kostnader och miljöfaktorer. Detta begränsar både kreativiteten och möjligheten att på allvar optimera områdets fulla potential. Det är stor risk för misstag, med stora förseningar och ökade kostnader som följd.

Spacemakers mjukvara är det perfekta hjälpmedlet för att planera nya bostadsområden. Den automatiserar data såsom kartor, tomtgränser, terräng, vägar och trafik, byggnader och infrastruktur, vilket sedan kombineras med generativ design och AI.

– Nu kan fastighetsutvecklare generera, analysera och utvärdera en enorm mängd alternativ för ett område på bara några timmar, snarare än över flera veckor. 

Maximera markens potential
Att planera ett byggprojekt är en balansgång mellan att skapa högkvalitativa byggnader och att utnyttja utrymmet för att få plats med tillräckligt många bostäder. Spacemaker ger full insikt i ett projekts utmaningar på ett sätt som gör att man kan lösa problemen innan de uppstår, vilket möjliggör att till fullo optimera byggandet, både vad gäller tomtoptimering och kvalitet.

Spacemaker ser Sverige som en särskilt intressant marknad. Alldeles nyligen öppnade företaget lokala kontor i Göteborg och Stockholm och har redan inlett samarbeten med bland andra Skanska och JM. Det satsas allt mer på nya fastigheter och konstruktioner samtidigt som regelverken ofta är mycket komplexa och resulterar i ökade kostnader och mer rigorösa krav på byggprocessen. 

–  Detta ökar behovet av heltäckande matematiska modeller och datakraft, och där kan vår mjukvara hjälpa alla aktörer att planera bättre. Kombinerar vi vår mjukvara med erfarenheten hos våra kunder och samarbetspartners kan vi skapa en bransch med superkrafter!

Arbeta digitalt från dag ett
De insikter som Spacemaker ger innebär nya möjligheter att planera arbetet på ett sömlöst sätt, något som blir allt viktigare i takt med att fler och fler arbetar på distans. Mjukvaran låter användare arbeta med samma 3D-modell från dag ett och att driva projektet framåt som ett team, utan att behöva trängas i ett mötesrum.

– Vi är helt övertygade om fördelarna med ett digitalt arbetsflöde, eftersom det i slutändan leder till en mer produktiv dialog och bättre beslutsfattande. Spacemaker banar väg för en planerings- och byggnadsprocess som fokuserar på transparens och samarbete, något som signifikant minskar tiden det tar att gå från tidig planering till förvärv och konstruktion, avslutar Håvard.

Presenteras av:
Spacemaker 

Spacemaker grundades 2016 med ambitionen att bidra till att bygga bättre och hållbarare städer. Företaget har växt till över 100 personer och mottog i juni förra året 25 miljoner dollar i investeringar från riskkapitalbolagen Atomico och Northzone. Spacemaker har sitt huvudkontor i Oslo, men expanderar internationellt och har för närvarande kontor i Barcelona, Stockholm, Göteborg, Paris och vid MIT i Boston. Spacemaker är partner till en mängd stora företagsutvecklare såsom Bouygues, JM, Skanska, OBOS, AF Gruppen och NREP. 2019 vann företaget Innovation Award från Norwegian Construction Industry.

Läs mer på https://spacemaker.ai/