Speed Identity utvecklar framtidssäkra lösningar för biometrisk säkerhet.

Ansiktet är den bästa id-handlingen

Det Stockholmsbaserade företaget Speed Identity har vunnit internationell mark med sin utrustning som hjälper myndigheter att skapa pass och andra id-handlingar med hög kvalitet. ”Det är häftigt att vi som relativt ungt företag får vara med och driva utvecklingen”, säger vd:n Björn Alldén

Du möter tekniken när du förnyar körkortet på Trafikverket, ordnar ett id-kort på Skatteverket eller besöker svenska ambassaden om du tappar passet utomlands. Det handlar om biometri – insamling av fysiska kännetecken, det som på ett objektivt sätt identifierar dig. Och av våra olika kännetecken är ansiktets fixpunkter mest pålitliga, visar forskning.

– Högkvalitativa data från ansiktet som samlas in genom det som kallas live enrollment är den bästa id-handlingen. Live enrollment innebär att man är fysiskt på plats och lämnar sina data, förklarar Björn Alldén, vd på Speed Identity, och fortsätter:

– Vår utrustning för detta, som används av myndigheter i Sverige och utomlands, kombinerar de senaste framstegen inom optisk teknik och biometriska algoritmer med en effektiv och behaglig användarupplevelse. Systemet anpassar sig automatiskt efter egenskaper som hudfärg och ögonposition för att bilder till exempelvis pass ska hålla en konsekvent hög kvalitet.

Vann jätteaffär i Schweiz
Speed Identity är ett svenskt techbolag som sedan 2008 utvecklar framåtlutade lösningar för biometrisk säkerhet. Nyligen kammade Speed Identity hem en stor affär när alla berörda myndigheter i Schweiz gemensamt genomförde en upphandling för biometrisk utrustning. Sju företag var med i slutkampen – och det var alltså Speed Identity som fick bäst poäng när företagen jämfördes.

– Det här håller vi på att rulla ut nu. Detta och flera nya projekt omfattar många årsomsättningar för oss, så vi kommer att växa kraftigt framåt, konstaterar Björn Alldén.

Nytt kundsegment
Han berättar att Speed Identity även förbereder för att börja bearbeta ett helt nytt kundsegment.

– Vi ser att företag inom exempelvis försvars- och läkemedelsindustrin skulle kunna dra stor nytta av vår utrustning för biometrisk säkerhet. Många använder fortfarande fysiska id-kort för att kontrollera vilka som går in och ut ur anläggningarna. Skulle en utomstående få tag på ett kort och den tillhörande koden kan denne enkelt göra ett intrång, säger Björn Alldén.

Med en kamera vid dörren som är kopplad till en databas med högkvalitativa bilder på alla anställda är företaget skyddat från den typen av incidenter. Speed Identity genomför just nu ett pilotprojekt tillsammans med ett stort företag som har sett behovet av att öka säkerheten vid in- och utpassering.

– Det är häftigt att vi som ett relativt ungt företag med både utveckling och tillverkning i Sverige får vara med och driva utvecklingen inom biometrisk säkerhet internationellt, säger Björn Alldén.

Nyfiken på Speed Identitys framåtlutade utrustning? Ta reda på mer här.

 

Speed Identity AB har utvecklat avancerad utrustning för biometrisk säkerhet sedan starten för 15 år sedan. Speed Identity har redan hunnit leverera fler än tusen system till kunder i ett 10-tal länder.